Michael Fallon: morálisan védhetetlen, ha nem támadjuk az Iszlám Államot Szíriában

0
1016
A brit Királyi Légierő Tornado GR4 vadászbombázó repülőgépei Cipruson. (A kép forrása: northcountrypublicradio.org)

Michael Fallon brit védelmi miniszter arról nyilatkozott, miszerint lépéseket tesz annak érdekében, hogy az Alsóház felülvizsgálja a brit Királyi Légierő szíriai beavatkozásával kapcsolatos álláspontját. Korábban, 2013 során az Alsóház egyszer már elutasította a légierő Szíriában történő alkalmazására vonatkozó ? habár egész más legitimációs alappal bíró, az Aszad-kormánnyal szembeni ? javaslatot, viszont új helyzetet teremthet, hogy a brit titkosszolgálatok információi szerint az orosz Metrojet légitársaság Airbus A321-as utasszállító repülőgépét ért katasztrófa minden bizonnyal az Iszlám Állam által végrehajtott merénylet következménye.

Michael Fallon hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam az Egyesült Királyságra nézve is közvetlen fenyegetést jelent, és emlékeztetett arra a harminc brit turistára, akik idén nyáron egy terrortámadás következtében vesztették életüket Tunéziában. A védelmi miniszter véleménye szerint elfogadhatatlan az a tény, miszerint az Egyesült Királyság biztonságát az amerikai, francia és ausztrál légierő repülőgépei szavatolják azáltal, hogy légicsapásokat mérnek az Iszlám Állam állásaira, amelyek nagyobb része Szíriában található. Ebből fakadóan kiemelte, hogy az Egyesült Királyságnak nemcsak az Iszlám Állam iraki ? ahol a Királyi Légierő repülőgépei jelenleg is végezhetnek műveleteket ?, hanem szíriai állásaival és alakulataival szembeni légicsapásokra is készen kell állnia.

Az elkövetkező hetek során a brit kormány több megbeszélést is folytat a titkosszolgálatok képviselőivel annak érdekében, hogy minél eredményesebb stratégiát hozzanak létre a légi műveletek végrehajtásához. A védelmi miniszter emellett hozzátette, hogy a javaslatot akkor érdemes ismét az Alsóház elé terjeszteni, amikor azt elég nagy valószínűséggel el is tudják fogadtatni.

Az Iszlám Állam iraki célpontjai elleni légicsapásokra vonatkozó javaslatot a brit Alsóház a múlt évben fogadta el. Az elmúlt egy év során az Egyesült Államok és az általa vezetett koalíció tagjai számos légicsapást végrehajtottak az Iszlám Állam ellen, mely szervezet jelentős méretű területeket birtokol Szíriában és Irakban egyaránt.

(A kép forrása: bbc.com)
(A kép forrása: bbc.com)

(Szerkesztette: Agócs Endre)