A washingtoni székhelyű Center for European Policy Analysis (CEPA) think tank legutóbbi, The Coming Storm című jelentésében arról írnak, hogy az orosz haderő márciusban egy 33 000 főt felvonultató hadgyakorlat során elsősorban a Balti-tengeren található svéd és norvég területek elfoglalását, valamint a dán Bornholm sziget, a finn ?land-szigetek és Észak-Norvégia megszállását szimulálta. Edward Lucas, a CEPA szakértője szerint, ha Oroszország egy esetleges háború során ezeket a műveleteket sikeresen hajtja végre, akkor a NATO képtelen lenne időben elegendő erősítést küldeni a balti államoknak.
Oroszország agresszívabb külpolitikájának és provokatív hadgyakorlatainak köszönhetően már a hagyományosan semleges Svédországban és Finnországban is felmerült a NATO-val való kapcsolatok szorosabbra fűzésének, illetve a Szövetséghez történő esetleges csatlakozásnak a mérlegelése.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3139933/Russia-rehearsed-invasion-SCANDINAVIA-carried-prevent-NATO-reinforcing-Baltic-states-claims-security-report.html

Előző cikkA Biztonságpolitikai Szakkollégium 2015. június 23-ai Közgyűlésének összegzése
Következő cikkBeavatkoznak a törökök Szíriában?