Szeptember 14-én Joe Biden amerikai alelnök egy telefonbeszélgetés során tájékoztatta Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok támogatja a nyugat-balkáni ország NATO csatlakozását. A 28 tagú szervezet külügyminiszteri szinten decemberben hozhat döntést Montenegró csatlakozásáról, mely így a szervezet 29. tagállamává válhat.

A NATO legutóbbi bővítése 2009-ben történt, amikor Horvátországot és Albániát vették fel a szervezetbe. Montenegró hosszabb ideje próbálja teljesíteni a nyugati elvárásokat a transzatlanti kollektív védelmi szövetséghez való csatlakozás érdekében. Az Egyesült Államok által adott zöld jelzés nagy részben az ukrán válságnak köszönhető, ezért az újabb bővítési törekvés az orosz agresszió ellensúlyozásaként is értelmezhető.

A nyugat-balkáni bővítési folyamat elsősorban a kelet-európai országoknak, köztük hazánknak is elemi érdeke. Magyarország mindig is támogatta a térség országainak csatlakozását a NATO mellett az Európai Unióhoz is, ahogy az Horvátország csatlakozási folyamata során is megfigyelhető volt. A NATO döntéseit nagymértékben meghatározza az Egyesült Államok véleménye, így több mint valószínű, hogy egy hosszas lobbifolyamat végpontjának lehetünk tanúi.

Előző cikk2015.szeptember 11-13. között rendezték meg a NATO Katonai Bizottságának konferenciáját
Következő cikkIzrael légicsapásokkal válaszolt a Hamász rakétatámadásaira