Az amerikai haditengerészeti műveletekért felelős katonai vezető, Jonathan Greenert admirális úgy nyilatkozott, hogy rakétavédelemmel kapcsolatos feladatok növekedése egyre nagyobb terhet ró a haderőnemre. Ezt jól szemlélteti, hogy ha a haditengerészetnek minden hadszíntéri parancsnok igényét ki kellene elégítenie, akkor összesen 77 Aegis-rendszerrel felszerelt cirkálóra és rombolóra lenne szükség kifejezetten a rakétavédelmi feladatok ellátására. A haderőnemnek azonban ezen kívül még számos egyéb feladata van, és a teljes Aegis-flotta 84 felszíni hadihajóból áll.

A helyzeten tovább ront, hogy a tervek szerint a haditengerészet 22 öregedő Aegis-rendszerrel felszerelt cirkálója közül ugyan 11-et a közeljövőben modernizálnak, de ezt követően egy sem lesz alkalmas rakétavédelmi feladatok ellátására, miközben ebből jelenleg 5 hajó rendelkezik ilyen képességekkel. A haderőnemtől érkező információk szerint ez pusztán pénzügyi kérdés, ugyanis a haditengerészet egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy aránytalanul nagy összegeket költsön a rakétavédelemre.

Ettől függetlenül a haditengerészetnél is elismerik, hogy egy magas intenzitású, fejlett haditechnikai eszközök alkalmazásával járó háború sikeres megvívásához 40 db, az Aegis-rendszer legkorszerűbb verziójával ellátott hadihajóra lenne szüksége. Ez a “Baseline 9” elnevezésű változat lehetővé teszi az ellenséges repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták egy időben történő megsemmisítését. Ezzel szemben a haditengerészet jelenlegi 33 rakétavédelmi képességgel rendelkező, Aegis-rendszerrel felszerelt hajójának nagy része egyszerre vagy csak robotrepülőgépekkel, vagy csak ballisztikus rakétákkal tud foglalkozni. Ezt a hiányosságot egy fegyverkategóriák terén megfelelően diverzifikált haderő egy esetleges háború esetén könnyen ki tudná használni. A haditengerészetnél úgy tartják, hogy a fent említett számot 2024 előtt semmiképp sem tudják elérni.

A hír a Breaking Defense cikkének összefoglalása.

Előző cikkMégsem lesz török beavatkozás Szíriában?
Következő cikkA görög válság esetleges súlyosbodásának geopolitikai következményei