Az albán egyesítési mozgalom élharcosa, Kočo Danaj a montenegrói Dan napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a prištinai tüntetés elindította Nagy-Albánia létrejöttét.

Danaj elmondta a lapnak, hogy a tüntetők egyaránt üzentek a prištinai, tiranai és szkopjei politikusoknak, miszerint egyesíteni akarják az albán nemzetet.

“Életre akarom hívni az 1912-es valonai szerződést. Beteljesítjük a Koszovói Felszabadítási Hadsereg és vezetőjük, Adem Jashari ígéretét a nemzet egyesítéséről. Éppen ezért több tízezer albán kezdett menetbe Prištinából indulva Albánia természetes határai mentén.”

Koszovó fővárosában a függetlenség egyoldalú kikiáltásának nyolcadik évfordulóján rendezett eseményen tehát nagy terveket szőttek.

Danaj vezette a menetet, majd nyílt levelet címzett a montenegrói, szerb, görög és macedón hatóságoknak, benyújtva területi igényét azok egyes területeire az albán egyesítés érdekében. A Balkánon tehát tovább nő a feszültség, konszenzusos megoldás pedig egyelőre biztosan nem várható az ehhez hasonló kényes ügyekben.

Előző cikkFebruár 27-től újabb tűzszünet Szíriában
Következő cikkLengyel harckocsi modernizáció