Tanulmányút a szegedi Móra Ferenc Szakkollégiumnál

0
1575

2013. április 26-28. között a ?Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban (TÁMOP 4.2.2./B-10/1)? pályázat keretén belül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Unió támogatásával három napot töltött el a BSZK tagsága Szegeden. A városban számos szakkollégium működik, így az Eötvös Lóránd Szakkollégium, SZTE Általános Orvostudományi Kar Szakkollégiuma, vagy a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium, ugyanakkor tanulmányutunk fő célja a Móra Ferenc Szakkollégium megismerése volt. Az SZTE Móra Ferenc Kollégium Kollégiumi Bizottsága 2011 nyarán hallgatói egyesület létrehozását kezdeményezte, amelyet a Csongrád Megyei Bíróság 2011 októberében közhasznú szervezetként nyilvántartásba is vett, majd a döntés novemberben jogerőre emelkedett. Célként szerepeltek előadások, vitaestek, szemináriumok megtartása, a kulturális élet ápolása és fejlesztése. Napjainkban közel 280 taggal a Móra Ferenc Szakkollégium hazánk egyik legnépesebb szakkollégiumává vált.

bszk-szeged-2013-01

Szombaton délelőtt és hadtörténelmi, politikatörténeti elemeket bőven felvonultató, tartalmas városnézésre vitt minket Kovács Attila tanár úr. Megtekintettük a Fogadalmi-templomot, melynek 86 mázsás harangja a második legnagyobb hazánkban. Sétáltunk a Dóm téren, ami Szeged leglátványosabb rendezvényeinek ad helyszínt. Láttuk a jelentős színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedő Szegedi Nemzeti Színházat. A 2005-ben megnyitott SZTE Kongresszusi Központ épületét is megnéztük, ami évente több mint 200 üzleti, kulturális és tudományos rendezvénynek ad otthont. Jól mutatja Szeged igazi egyetem városi létét, hogy a Szegedi Tudományegyetem tanszékei gyakran monumentális és különálló épületek.

bszk-szeged-2013-03

Szombat délután kissé rendhagyó módon az ismerkedés a focipályán kezdődött, majd kezdetét vette a hivatalos ismerkedés. Ennek során bemutattuk egymásnak szakkollégiumaink működését, struktúráját, elért eredményeit és terveit. Kezdeményeztük a jövőbeni szorosabb együttműködést. Körbe vezettek minket a rendezett és ápolt kollégiumi szobákon. Betekintést nyertünk a könyvtárukba, mozi termükbe, edző termükbe. A napot kötetlen beszélgetéssel zártuk. Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket Kovács Attila tanár úrnak és Görbicz Nándornak, Magda Balázs, BSZK seniornak, akik barátságos hangulatot teremtve navigáltak minket utunk alatt.

Szakács Kitti