Első alkalommal került sor szeptemberben a Biztonságpolitikai Szakkollégium Bevonó Táborára Velencén. Az együtt töltött hétvége szándékaink szerint az utolsó szervezett állomása annak a csapatépítő folyamatnak, ami a BSZK elnyújtott felvételi folyamatának (novembertől a következő év májusáig) eredményes teljesítése után az új tagok teljes integrálását jelenti. A Tábor kötetlen lehetőséget teremt, hogy egy fizikálisan fárasztó, de lelkesítő hétvége közös élményeivel felvértezve vessük magunkat a szemeszter teendőibe és a BSZK szellemiségét továbbadjuk legújabb tagjainknak is.
Szeptember 18-án, pénteken kora délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem civil kollégiuma előtt gyülekezett a csapat, hogy ki kisbusszal, ki vonattal induljon Velencére. Hamarosan kiderült, hogy mindkét útvonal kalandos meglepetésekkel vár: mialatt a kisbusszal utazók dugóban araszoltak a csomagokkal és kis híján tévútra tévedtek, addig a vonat több nekifutással órákig vesztegelt a nyílt pályán. Szerencsére a vonaton vidám országjáró útitársakkal hozott össze a sors, akik élménybeszámolóik mellett rögtönzött zeneoktatással és hegedűszóval segítettek az emelkedett hangulat fenntartásában.
A velencei Liget Üdülő fogadta 20 fős csapatunkat, ahol egyúttal a Szegedi Egyetem Budapesti Média Intézetének hallgatói is gólyatáboroztak ? esti programjainkat így jó hangulatban, részben közösen tudtuk szervezni. A BSZK friss tagjai mellé csatlakozott a hétvégére három, a szakkollégium korai időszakában meghatározó tevékenységet végző senior tagunk is: Berki Tamás, Kiszely Péter és Magda Balázs. Így a hétvége szellemiségében a BSZK-s értékek átadásáról, az együttgondolkozásról és a tapasztalatcseréről, valamint a közeljövő tervezéséről szólt olykor komoly, olykor játékos keretek között.
A seniorok szakkollégiumi kvízjátéka már sokat felfedett az elmúlt évek markáns szereplőiről és néhány BSZK-s legendáról, ám az igazi meglepetéseket a tagok személyre szabott foto-showja tartogatta, melyben a traktorokhoz kötődő gyermekkori rajongástól a tömegoszlató tekintetig számos érdekességet megtudhattunk egymásról…
IMGP6364
A szombati, még könnyed ébredés után a szabadban elköltött reggeli teremtett alapot a Szakkollégium honlapja, a bszk.hu alkalmazásainak, fejlesztéseinek ismertetésére és általánosságban az internetes megjelenéssel kapcsolatos ötletelésre. Az ebédet követően a délutáni programig szabadfoglalkozáson kamatoztattuk több éves sportolói rutinunkat ? melyet leginkább a focizás közben elveszített labdák bántak.
IMGP6634
A délután fő eseménye a ZMNE Biztonság- és védelempolitikai Tanszéke képviseletében Gazdag Ferenc tanszékvezető és Ruppert József tanszékvezető-helyettes látogatása volt, akikkel improvizált szerepjátékot követően oldott hangulatban tapasztalatcsere kezdődött a szakkollégiumi tevékenységet illetően. A tömegessé váló egyetemi képzést, az oktatás minőségbiztosítását és a szakkollégiumok ebben játszott szerepét, egyedi lehetőségeit boncolgatva észrevétlenül telt az idő, melyről csak a háttérben készülő bográcsos vörösboros marhapörkölt egyre vonzóbb illata árulkodott. Vendégeink távozása után az este már jobbára a bogrács körüli sürgölődéssel, beszélgetéssel telt, míg a pörkölt mellé elfogyasztott zamatos nedű arra nem késztetett néhányunkat, hogy a szegedi gólyatábor fiataljaihoz csatlakozva éjszakába nyúló önfeledt karaokéba bocsátkozzunk. A legkitartóbbak még ez után is, hajnalig melegedtek a tábortűz közvetlen közelében.
A vasárnapi ? kétségtelenül nehéz ? ébredést követően ismételten a kellemes napsütésben sütkérezve vitathattuk meg a BSZK közvetlen jövőjével kapcsolatos kérdéseket, így az őszi szemeszter programjait, az ismét beinduló tagfelvételi folyamat elemeit vagy a BSZK egyre bővülő külső kapcsolataiban rejlő lehetőségeket. Szakkollégiumunk első InterKoll találkozón történő részvételéről is itt született döntés, ami később további tapasztalatokkal és ötletekkel gazdagította elképzeléseinket.
Reméljük, 2010-ben a BSZK Bevonó Tábor hasonlóan sikeres, jó hangulatú, a jövőre bekerülő tagok számára élmény dús program lesz.
Előző cikkC-IED, avagy gyakorlatom Szentendrén
Következő cikkNemzetbiztonság és Média – Könyvbemutató