Idén immár 20. alkalommal rendezték meg az Euroatlanti Nyári Egyetemet Szolnokon. Az egyhetes szakmai programot a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézete szervezte 2019. július 21. és 26. között a MH Béketámogató Kiképző Központban, melyen szakkollégistáink is részt vettek.

Szakkollégistáink Prof. Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredessel.

Az idei évben a programok a “20 év NATO ? 20 év Biztonság” téma köré szerveződtek, hiszen most lett 70 éves a szervezet, Magyarország pedig 20 éve, 1999. március 12-én lépett be a NATO-ba. Az egy hét során az előadók és a hallgatók olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy jelenleg és a jövőben mi fenyegeti a NATO-t, melyek voltak a különböző mérföldkövek a szövetség történelmében. Hangsúlyos témák voltak ezáltal a közel-keleti elhúzódó válságok, melyek kezelésében a NATO jelentős mértékben részt vesz, a hibrid és információs hadviselés megjelenése mint újfajta fenyegetés a szövetségre, a válságkezelési tendenciák, az újra fontossá váló területvédelem kérdése, és a “posztigazság korszakának” a megismerése.

A nyári egyetemen zárásaként a résztvevők meghallgathatták Prof. Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes előadását Magyarország 20 évéről a NATO-ban és Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadását a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Forrás: SVKI Facebook.

Kép: Fodor Márk Joszipovics

Előző cikkEU hírfigyelő ? 2019. június
Következő cikkEU hírfigyelő ? 2019. július