Dr. Németh József okleveles biztonság- és védelempolitikai szakértő vezetésével a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Biztonságpolitikai Szakkollégiumának képviselői tettek látogatást a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél június 05-én.

A látogatásra a szakkollégium vezetésének azon elismerésre méltó kezdeményezése keretében DSCF1095került sor, mely szerint a biztonságpolitikával foglalkozó szakemberek látásmódjának alakításában mindenképp kiemelkedő szerepet kell kapjon a biztonság katonai dimenziójában meghatározó szerepet játszó katonai szervezetek megismerése,valamint a Magyar Honvédség képességeiről történő személyes tapasztalatgyűjtés.

A látogatókat Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes fogadta, aki prezentációjában ismertette a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem NATO-ban betöltött helyét és szerepét, a fegyvernemmel szemben álló kihívásokat, közöttük olyanokat, mint a tüzérségi lövedékek (RAM ? Rocket, Artillery and Mortar), valamint ballisztikus rakéták jelentette fenyegetés és a Szövetség4 erre adott válaszai. Ezt követően a parancsnokhelyettes felvázolta az ezred szervezeti felépítését, feladatrendszerét, bemutatta az üzemeltetett vezetési és fegyverrendszereket, valamint a légvédelmi rakétaezred által a NATO Integrált Lég- és Rakétavédelmi Rendszerében (NATO Integrated Air and Missile Defence System ? NATINAMDS) elfoglalt pozícióját.

DSCF1095

Mivel a látogatásra az alakulat nagysikerű Nyitott Kapuk Hete rendezvénysorozatának utolsó napján került sor, így a látogatók ennek keretében az alakuló téren kiállított főbb haditechnikai eszközök mellett megismerkedhettek a katonák elhelyezési körülményeivel és kiképzési lehetőségeivel, valamint kipróbálhatták az IGLA légvédelmi rakéta szimulátor berendezést és sikeres kísérletet DSCF1145tettek a szituációs paintball pálya leküzdésére.

DSCF1145

A látogatás hangulatélményét csak fokozta az először passzív nézőként, majd aktív résztvevőként (!) teljesített alaki kiképzés, illetve a megtekintett, akciófilmekbe illő tűzharc-jelenetekkel tarkított taktikai bemutató, amelynek során egy rajtaütés elhárítását és egy sérült kimentésének professzionálisan kivitelezett módját mutatták be az ezred katonái.

4

A jó hangulatban elköltött ebédet követően a látogatók bejegyzést tettek az ezred látogatói könyvében, majd a Csapatmúzeum, illetve a Művelődési Otthon környezetében kialakított technikai park és emlékhely megtekintése után a vendégek egy tartalmasan eltöltött szakmai nappal a hátuk mögött, elégedettségüknek hangot adva köszöntek el a légvédelmi rakétaezredtől, illetve annak parancsnokhelyettesétől, aki sok sikert, erőt, egészséget és kitartást kívánt a szakkollégium tagjainak mind tanulmányaikhoz, mind a biztonságpolitika területén végzett munkájukhoz.

Írta: Cseszreginé Csekei Judit százados
A cikk először az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred hivatalos honlapján jelent meg.

Előző cikkAz Eurázsiai Gazdasági Unió
Következő cikkTovább gyűrűzik a lehallgatási botrány: veszélyben a Merkel-kormány?