A Biztonságpolitikai Szakkollégium szeptember 7-én látogatást tett,  az idén már 24. alkalommal megrendezésre kerülő lengyelországi Nemzetközi Védelmi Ipari Kiállításon (Miedzynarodowy Salon Premysl Obronnego – MSPO) Kielcében. Kelet-Európa legnagyobb védelmi ipari expóján idén 30 ország 609 vállalata állított ki, többek között a Northrop Grumman, a Mercedes, a Lockheed Martin, a Leonardo, az Airbus, a BAE Systems és a Boeing, ezeken kívül részt vett még több izraeli, japán, tajvani, török, valamint ukrán cég is.  Az expó elsődleges célja hogy lehetőséget biztosítson az innovatív védelmi ipari vállalatok számára termékeik megismertetésére és üzleti kapcsolataik építésére, ezért a kiállítók többsége (320) lengyel cég volt. Az eseményt Andrzej Duda lengyel elnök nyitotta meg, de előadást tartott Beata Szydlo miniszterelnök és Antoni Macierewicz védelmi miniszter is.

Az expón a védelmi ipar teljes spektruma képviselte magát, így például bemutatásra kerültek a legújabb fejlesztésű tüzérségi és rádióelektronikai eszközök, kézi- és könnyű lőfegyverek, páncélozott szállítójárművek és helikopterek. Az MSPO 27.000 négyzetméteren elterülő pavilonjaiban találkozni lehetett az egyes cégek regionális képviselőivel, akik az érdeklődöknek részletesen beszámoltak a legújabb fejlesztési irányokról.  Mindemellett lehetőség nyílt találkozni a szakma egyéb képviselőivel is, így újságokkal, könyvkiadókkal, egyetemekkel és kutatóintézetekkel egyaránt. Az expó helyet biztosított a haditechnika mellett a hadtörténelemnek is, emellett bemutatásra kerültek második világháborús eszközök, valamint a szervezők nagy energiát fordítottak  hadtörténelmi események bemutatására. A kiállításon külön részt szenteltek a háborús hősök és veteránok tiszteletére, így a közönség számára lehetőség nyílt a már leszerelt katonákkal találkozni.

Az MSPO jó lehetőséget adott arra, hogy a katonai vezetők, politikusok és kereskedők egy helyen találkozzanak. A fegyverek hatástalanítva voltak, így mindenkinek alkalma lehetett közelről megszemlélni a legnagyobb kaliberű mesterlövész puskákat, gépágyúkat, rakétavetőket és egyéb kiállított tárgyakat. Széles körű bemutatókat tartottak a haditechnikai eszközök mellett az őrzés védelemhez tartozó cégek termékeiből. Lehetett találkozni a legújabb fejlesztésű kamerarendszrekkel, arcfelismerő programokkal, hőkamerákkal és egyéb érzékelőkkel. Az expón kivonultak a hadkiegészítő ellátmányokat gyártó cégek is, így tábori felszereléseket, egyenruhákat, vegyvédelmi ruhákat, maszkokat, protektorokat és kórházi eszközöket is lehetett látni. A kiállítás fontos része volt a legújabb szoftverek, programok és egyéb elektronikai termékek bemutatása.

Előző cikkTensions still high between Croatia and Serbia
Következő cikk?Toborzó? este a Szakkollégiummal