Partnerkapcsolatok

  1. június 27. ? Trump levelet küldött a NATO tagállamoknak a júliusi csúcstalálkozóval kapcsolatban (Sánta György)

Donald Trump, amerikai elnök levélben értesítette a NATO tagállamokat, hogy a júliusi csúcstalálkozó egy az egyben a költségvetésről fog szólni és a figyelem középpontjában az lesz, hogy mely államok érik el a NATO által elvárt költségvetési minimumot és melyek nem.
Habár egyedül a Norvégiának kézbesített levél került nyilvánosságra, több forrás is megerősítette, hogy számos tagállam kapott ilyen üzenetet az amerikai elnöktől.
A norvég miniszterelnöknek, Erna Solbergnek Trump a levelében azt hangsúlyozta, hogy Norvégiának semmilyen komolyan vehető terve nincs a GDP-ben mért minimum 2%-os hadseregfinanszírozás elérésére, ami Oroszországgal határos országként elfogadhatatlan.
Trump azt is megemlítette, hogy számára egyre nehezebb lesz elmagyarázni az amerikai adófizető állampolgároknak, hogy egyes tagállamok miért nem teljesítik a kötelezettségeiket.
Ezen levelek és a mögötte álló szándékok az amerikai?európai kapcsolatok további romlását jelenthetik, annak ellenére, hogy Trump már az elnökválasztási kampányában is többször hangsúlyozta a nem teljesítő NATO tagállamok rendre utasítását. A két kontinens kapcsolata a közelmúltban egyébként is megromlott, miután gazdasági nézeteltérések alakultak ki a hónap eleji G7-csúcson. Trump leveleinek nyilvánosságra kerülése előtt elterjedt vélekedés volt, hogy Brüsszelben, az idei NATO csúcstalálkozón nem lesz kulcstéma a költségvetési minimum, mivel több szakértő álláspontja szerint a meglévő költségvetés arányos elosztása sokkal fontosabb kérdés (például Görögország eléri a 2%-os minimumot, de annak a 75%-át személyi ügyekre fordítja). Az eset arra enged következtetni, hogy a július 11-én kezdődő NATO-csúcson heves viták fognak kialakulni a témával kapcsolatban.

  1. június 21. ? A NATO küzd az illegális fegyverkereskedelem ellen (Mészár Kata)

A NATO részt vett a kézi- és könnyűfegyerek tiltott kereskedelme ellen folytatott harc kérdése ügyében megtartott ENSZ-konferencián. Eirini Lemos-Maniati, a NATO Arms Control, Disarmament, WMD Non-Proliferation központjának helyettes igazgatója kiemelte, hogy a Tanács az elmúlt években több mint 600 ezer kézi- és könnyűfegyver megsemmisítésében, valamint több mint 160 millió töltény likvidálásában nyújtott segítséget. A leszereléssel és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének kontrollálásával foglalkozó center által biztosított szabványok ezen felül viszonyítási alapul szolgálnak több, a kézi- és könnyűfegyverek, valamint lőszerkészletek szabályozásával kapcsolatos, nemzetközi szinten bevett gyakorlat számára. A Tanács Békepartnerségi Bizalmi Alapja a szóban forgó fegyverekkel kapcsolatban hét projektet működtet jelenleg, melyek magukban foglalják a jogi kérdések mellett a nemi egyenlőség perspektíváját is, kiemelve a nők szerepét a konfliktusok kezelésében és megoldásában.

  1. június 11-26. ? Sor került a JISR fejlesztési projekt keretein belül a NATO Unified Vision 2018 (UV18) program tesztelésére (Rácz-Nagy Judit)

A kéthetes projekt megvalósításában összesen 1250 személy asszisztált, 17 NATO tagország vett részt, valamint Finnország és Svédország, NATO-n kívüli államok működtek közre. A Közös Hírszerző, Megfigyelő és Felderítő (JISR) gyakorlat során a résztvevőknek légi, szárazföldi, valamint tengeri megfigyelő és felismerő platformokkal, illetve szenzorokkal kellett műveleteket végrehajtani. A NATO JISR projektjének kitűzött feladata, hogy az összegyűjtött információk elemzése és megosztása a tagállamok között a lehető leghatékonyabb módon történjen.

Az UV18 célja a teszt kiértékelését követően, hogy segítse a NATO döntéshozóinak munkáját teljeskörű, több tagállam által megerősített információkkal. Az új módszernek köszönhetően a Szövetség a jövőben határozottabb és dinamikusabb fellépéssel reagálhat a konvencionális és aszimmetrikus fenyegetésekre.

  1. június 18. ? Újabb taggal bővül a NATO Kibervédelmi Kiválósági Központ (Sánta György)

Tallinnban Viorica Dăncilă, román miniszterelnök jelentette be, hogy Románia a következő évtől csatlakozni kíván a NATO Kibervédelmi Kiválósági Központjához. Mivel az online  környezet egyre komolyabb biztonsági kihívást jelent, ezért érthető Románia döntése. A központ tagjaként a román katonák egy speciálisan a kibertérben jelentkező veszélyek elhárítására létrehozott csapatban tudnak az új kihívásokra felkészülni.
Merle Maigre, a központ elnöke örömmel fogadta Románia döntését és támogatja az ország csatlakozását a közös siker érdekében.
Romániával a NATO-központ tagjainak létszáma immár 22-re emelkedik.

  1. június 14. ? A NATO legújabb projektje, az EXTRAS (Lendvai Tünde)

E napon indult meg Rómában a NATO Tudomány a Békéért és Stabilitásért Programjának keretei között az EXTRAS projekt, amely a lézeres színképelemzés technológiáját felhasználva azonosítja a robbanóanyagokat. A kutatási munkát Olaszország vezeti (az új technológiák, az energetika és a fenntartható gazdasági fejlődés területén működő olasz nemzeti ügynökségen, az ENEA?n keresztül) a szerb Vinca Nukleáris Kutatóintézet segítségével. További együttműködő partner többek között a német ICT Fraunhofer kutatóintézet, a holland TNO és az ukrán Nemzeti Műszaki Egyetem.
A NATO fejlesztési stratégiájában ezen célkitűzés egy átfogó projekt részét képezi, miszerint egy olyan rendszert kívánnak létrehozni, amely valós időben azonosítani tudja a robbanóeszközöket és álcázott fegyvereket az olyan nagy forgalmat lebonyolító kritikus infrastruktúrákban, mint a repterek, metróhálózatok vagy pályaudvarok. Az új technológiai innovációs kezdeményezésen belül az EXTRAS projekt mellett francia, dél-koreai és ukrán vezetéssel folynak további kutatások, amelyek a mikrohullám alapú szkennelés módszerét alkalmazzák.

  1. június 11. ? Új parancsnokot választottak a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság élére (Sánta György)

A francia André Lanata vezérezredest választotta a NATO a norfolki Szövetséges Transzformációs Parancsnokság élére, aki idén szeptemberben fogja átvenni az irányítást a szintén francia Denis Mercier vezérezredestől.
Florence Parly, francia védelmi miniszter teljes mértékben támogatta a döntést és hangsúlyozta, hogy a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság a NATO egyik legfontosabb stratégiai parancsnoksága, amely kulcsszerepet játszik a Szövetség képességeinek fenntartásában és fejlesztésében.
Lanata vezérezredes 2015 óta a Francia Légierő vezérkari főnöke és fontos szerepet játszott a Francia Légierő modernizálásában. Vadászpilótaként 146 harci bevetésen repült és Mirage vadászrepülőgépekkel több mint 3300 repült órát gyűjtött össze.

  1. június 07. ? 3,8%-os költségvetés növekedésre számít a NATO a tagállamok között (Sánta György)

A hónap elején tartott brüsszeli sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg főtitkár kijelentette, hogy 3,8%-os költségvetés növekedést vár el a tagállamoktól ebben az évben. A főtitkár ismételten kiemelte a közös teherviselés fontosságát és a költségvetés növelésének jelentőségét. Továbbá kijelentette, hogy a 29 tagállamból 15 jó úton halad ahhoz, hogy elérje azt a NATO irányvonalat, amely a védelmi költségvetés 20%-át a főbb haditechnikai eszközök beszerzésére költené. Stoltenberg ezen kívül büszkén hangsúlyozta, hogy az eddigi statisztikák alapján minden tagállam végre elkezdte a védelmi költségvetés növelését vagy legalább a szinten tartását, így a csökkentéseknek vége. Illetve a legtöbb tagállam kitűzte azt a célt is magának, hogy 2024-re elérje a GDP-ben mért minimum 2%-os hadseregre költést. A 2018-as 3,8%-os növekedést ez alapján számították ki, emelett nyilvánosságra hozták, hogy 2014 óta a tagállamok összesen 87 milliárd amerikai dollárral költöttek többet a honvédelemre.

Műveletek

  1. június 06. ? NATO és izraeli hajók együtt gyakorlatoztak “elözönlő támadás” ellen (Sánta György)

Június elején fejeződött be a még múlt hónapban megkezdődött gyakorlat az Izraeli Haditengerészet és a NATO 2. Állandó Haditengerészeti Csoportjának (Standing NATO Maritime Group 2) egyes hajói között.
A rövid gyakorlaton részt vevő brit romboló és spanyol fregatt az Izraeli Haditengerészet Protector, pilóta nélküli csónakjaival együttműködve sikeresen leküzdötte a szimulált ?elözönlő támadást?. Az angolul ?Swarm Attack?-nak nevezett eljárás alatt azt értjük, amikor kisebb csónakok tucatjaival támadnak meg egy nagyobb hajót, ami egy kedvelt eljárása a különböző terrorszerverezeteknek. Az izraeli pilóta nélküli csónakot kifejezetten ilyen támadások ellen fejlesztették ki és a gyakorlat bizonyította, hogy ezek a csónakok hatékonyan képesek a nagyobb hajókkal való együttműködésre és az ilyen támadások együttes erővel való visszaverésére.

  1. június 3-15. ? Befejeződött a Saber Strike 2018 (Sánta György)

Befejeződött a június 3-a óta tartó nemzetközi hadgyakorlat, a Saber Strike 2018. A hadgyakorlat az Amerikai Egyesült Államok vezetésével Lengyelországban és a Balti-térségben zajlott, amin 19 NATO tagállam és partner több mint 18.000 katonával vett részt, továbbá ezek a csapatok magukba foglalták a  NATO 4 Többnemzeti Hadtestét is.
A hadgyakorlat többek között számos folyón való átkelést, légideszant műveleteket és konvojban való mozgósítási menetet foglalt magába. A műveletek a Lengyel Légierő éleslövészettel egybekötött erődemonstrációjával értek véget.
A Saber Strike hadgyakorlatot 2010 óta minden évben megrendezik.

Szerkesztette: Lendvai Tünde, Petróczki Márk

Előző cikkKözel-Kelet és Észak-Afrika hírfigyelő ? 2018. június
Következő cikkÚj székház, új feszültségek, változatlan politika – A NATO brüsszeli csúcstalálkozójának értékelése