Partnerkapcsolatok

  1. december 1. ? A NATO és az EU katonai törzsei tanácskoztak

A NATO Nemzetközi Katonai Törzsének (IMS) és az Európai Unió Katonai Törzsének (EUMS) képviselői ismét összeültek egy konferencia erejéig, hogy a NATO-EU együttműködés fejlesztéséről tanácskozzanak. A tavaly Varsóban elfogadott NATO-EU közös nyilatkozat óta, különös jelentőséget élvez a két szervezet koherenciájának előmozdítása, mely nemcsak a katonai kérdésekre, hanem a teljes spektrumú összehangolódásra is kiterjed. A konferencia számtalan napirendi pontja között kiemelkedő jelentőségű volt az információcsere, a logisztika, a kibervédelem, a gyakorlatok, a felkészítés és az oktatás kérdései.

  1. december 5. ? A NATO-EU együttműködésről tárgyaltak

A NATO és az Európai Unió kétnapos konferenciát tartott ahol két szervezet együttműködési mechanizmusainak bővítéséről tárgyaltak a tagállamok külügyminiszterei. Jens NATO-főtitkár és Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közös sajtókonferencián elmondták, hogy az új fejlesztések legfontosabb célkitűzései a kiber- és terrortámadásokra reagáló képesség kialakítása a valós idejű információcsere megvalósításával, és a hatékonyabb katonai mobilitás lesz. A külügyminiszterek olyan globális kihívásokról is tárgyalnak, mint az Észak-Korea okozta fenyegetés.

A katonai erők mobilitása terén az elsődleges cél a szállítás jogi és bürokratikus akadályainak fellazítása, helyettük új eljárások kialakítása a gyors határátlépés érdekében. Emellett fontos az immár NATO tulajdonában lévő (nem állami vagy magántulajdonú) szállítóeszközök beszerzése és olyan úthálózatok, hidak, vasutak, repterek kiépítése, amelyen lehetséges katonai eszközök szállítása és állomásoztatása.

Az együttműködés második fontos sarokköve a terrorizmus elleni harc operatív jellege mellett a stabilizálására való törekvés lesz. A miniszteri találkozón tárgyaltak a NATO változó szerepéről az Iszlám Állam Elleni Nemzetközi Koalícióban (Global Coalition to Defeat ISIS); a hadműveletek mellett előtérbe kerül majd a békefenntartó funkció. A Szövetség továbbra is folytatja az afganisztáni kiképző misszióját és partnerei katonai védelmének megerősítését. A külügyminiszterek a NATO ?nyitott ajtók? politikájáról is tanácskoztak, amely a jövőben csatlakozni kívánó országok további támogatását helyezi kilátásba.

  1. december 6. ? A NATO támogatja Grúziát

A NATO külügyminiszterei kiálltak Grúzia területi egysége és leendő tagsága mellett. A tartalmas együttműködési csomag (Substantial NATO-Georgia Package) megvalósításán továbbra is dolgozni fog a Szövetség, vagyis Grúzia minden tanácsot és eszközt meg fog kapni ahhoz, hogy NATO-taggá válhasson. Ehhez azonban szükséges a határvitáit lezárni, így Stoltenberg felszólította Oroszországot, hogy a grúzoktól elszakadt területeket, Abháziát és Dél-Oszétiát ne támogassa a továbbiakban és vonja ki csapatait Grúzia területéről.

  1. december 12. ? Meghosszabbították a főtitkár mandátumát

Az Észak-atlanti Tanács meghosszabbította Jens Stoltenberg főtitkári mandátumát 2 évvel, így 2020 szeptemberéig folytathatja munkáját a főtitkár.

Műveletek

  1. december 4. ? Albániában katasztrófa elhárításban segédkezik a NATO

Albánia az országban valaha mért legerősebb esőzés okozta károkkal néz szembe az Euro-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központ (EADRCC) segítségével, amely a NATO elsődleges civil vészhelyzetekre reagáló katasztrófa elhárítási és kármentesítést koordináló rendszere. Az esőzés okozta áradások miatt időszakosan le kellett zárni Tirana fő repterét, tucatnyi út került víz alá, megközelítőleg 4500 otthon és 36 energiaszolgáltató központ rongálódott meg. Albánia december 4-i kérésre a NATO tagállamai és partnerországai azonnal felajánlották közreműködésüket a kármentesítésben; pár napon belül Ausztria, Bulgária, Franciaország, Montenegró, Szlovákia és Szlovénia vízi mentő felszerelést, áramgenerátorokat és ideiglenes menedékházakat küldött Albániába.

  1. december 21. ? A NATO elősegíti az aknamentesítést Irakban

Véget ért az iraki védelmi erők manuális aknamentesítő képességét fejlesztő program, amelyet a NATO szlovák vezetésű mozgó kiképző csapata hajtott végre a Szövetség bagdadi központi kiképző csapatával (NATO Core Team) összhangban. A novembertől decemberig tartó képzés során 17-en szereztek kiképzői oklevelet és 4-en alapszintű aknamentesítői bizonyítványt. Az iraki hadsereg fenntartható aknamentesítő képességének elérését az tette indokolttá, hogy az Iszlám Állam kiszorításával rengeteg bomba és más robbanóanyag maradt sűrűn lakott területeken, többségében iskolákban és közterületen.

Előző cikkNKE Kína-kutatási Kerekasztal: Észak-Korea körüli feszültség Kína és az USA kontextusában – beszámoló
Következő cikkEU hírfigyelő ? 2017. december