Ukrajna újabb öt darab T-84 Oplot-M harckocsit szállított le a Thaiföldi Királyi Hadsereg számára.

Korábban felmerült a hír, miszerint Ukrajna a háborús helyzet okozta nehézségek következtében nem lesz képes a szerződésben foglalt határidőre leszállítani a harckocsikat. Ezért Bangkok vizsgálni kezdte az orosz T-90, illetve a kínai Vt-4 (MBT-3000) típusú harckocsik beszerzésének lehetőségét az ukrán Oplotok helyett.

Kijev azonban a nehézségek ellenére képes volt tartani az ütemtervet, ezen túlmenően a thaiföldi hadsereg képviselői is megfelelőnek találták a harckocsikat az elmúlt napokban, így a 2016-ra előirányzott szállítmány a közeljövőben meg is érkezik a délkelet-ázsiai országba.

Ukrajna és Thaiföld 2011 szeptemberében kötötte meg a 49 db T-84 Oplot-M típusú közepes harckocsiról szóló 240 millió dollár értékű szerződést. Az első öt Oplot-ot 2014. február 4-én vehette át a Thai Királyi Hadsereg, majd az ezt követő öt harckocsi 2015. május 31-én érkezett meg.

Az ukrán gyártású, modernizált T-84-es többek között fejlettebb páncélzattal, új elektronikai védelmi rendszerrel és PNK-6 panoráma figyelőoptika rendszerrel rendelkezik.

Előző cikkSzakkollégiumi Esték – a Nyugat-Balkán biztonsági kihívásai
Következő cikkA NATO reakciói az orosz hibrid háborús fenyegetésre