Oroszország növekvő katonai aktivitásának hatására Mircea Dusa román védelmi miniszter önkéntességen alapuló sorkatonai szolgálat bevezetését tervezi.

Ez a lépés nem lenne példa nélküli a kelet-európai térségben, hiszen a litván törvényhozás márciusban határozott arról, hogy az ország ideiglenes – de legalább öt éves időtartamra – ismét bevezeti a sorkötelezettséget. Ennek szükségességét Algirdas Butkevičius litván miniszterelnök azzal próbálta alátámasztani, hogy a “régió geopolitikai helyzetében bekövetkezett változások” az országot védelmi kapacitásainak erősítésére kényszerítette, amelynek szerves részét képezi a haderő személyi állományának sorkötelesekkel történő növelése.

Emellett Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter bejelentette, hogy a cseh fegyveres erők aktív személyi állományát a jelenlegi 16 600 főről 2025-ig 27 000-re növelik, és a kormányzat itt is mérlegeli a sorkötelezettség felélesztésének lehetőségét.

Frissítés: A cikk megjelenésekor – tévesen – a sorkötelezettség visszaállítására vonatkozó román tervekről írtunk. Az eredeti román forrás ismeretében azonban egyik olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre csupán önkéntes alapú sorkatonai szolgálatról van szó.
A cikkben arról spekulálnak, hogy a tervek szerint 2016 januárjában életbe lépő önkéntes sorkatonai szolgálat lehetősége a sorkötelezettség visszaállítását célzó folyamat első lépéseként is értelmezhető.

Előző cikkOrosz reakciók az új amerikai katonai stratégiára
Következő cikkTalisman Saber 2015 amerikai-ausztrál összhaderőnemi hadgyakorlat