Oroszország, Szíria, Irán és Irak közös koordinációs központot hozott létre Bagdadban

0
1506
Haider al-Abadi iraki miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2015. május 21-én Moszkvában. (A kép forrása: http://www.presstv.ir/Detail/2015/05/21/412200/Russia-Iraq-Putin-Abadi-ISIL-)

Oroszország, Szíria, Irán és Irak közös koordinációs központot hozott létre Bagdadban, hogy összehangolják a tevékenységüket egymással, illetve az Irán által támogatott síita milíciákkal az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Nyugati hírszerzői források szerint a központ munkájában alacsonyabb rendfokozatú orosz tábornokok is részt vesznek. Saad al-Hadithi, az iraki miniszterelnöki iroda szóvivőjének nyilatkozata szerint ?a testület feladata a négy részes ország közötti együttműködés a katonai hírszerzés területén, és célja az információk elemzése, illetve egymással történő megosztása.?

Mindez azt követően történt, hogy a szíriai orosz katonai jelenlét erősödése egyre világosabbá vált, melyről korábbi cikkeinkben is közöltünk részleteket (lásd itt és itt).

A téma a mai ENSZ Közgyűlésen is napirenden lesz, amin Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyaránt részt vesz. Az Egyesült Államok korábban már kifejezte azon aggodalmát, miszerint Oroszország katonai jelenléte negatív hatást gyakorolhat a térség ? főként Szíria ? biztonsági helyzetére. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Oroszország az Aszad-kormányt, míg a nyugatiak a kormányerők ellen küzdő mérsékeltebb ellenzéki fegyveres csoportokat támogatják. Ebből fakadóan fennáll a nyugati koalíció és a térségben állomásozó orosz erők közötti konfrontáció veszélye, amely valószínűleg a konfliktus eszkalációjához és a felek közötti feszültség kiélesedéséhez vezetne.

(Szerkesztette és kiegészítette: Agócs Endre)