Izrael egész területére nézve jellemző, hogy az izraeli hadsereg és az arab lakosság között növekvő tendenciát mutat az összetűzések száma október óta. A BBC adatai szerint eddig 28 izraeli és több mint 155 palesztin civil vesztette életét, főleg késeléses és lőfegyveres támadásokban.

Ilyen incidensre volt példa január 31-én is, mikor egy palesztin rendőr három izraeli katonát lőtt le Ramallah környékén. A gyilkosság után a hatóságok lezárták a területet, ami az amúgy forgalmas város szempontjából kedvezőtlen volt – mindennap nagy létszámú külföldi diplomata és számtalan segélyszervezet, mint például a Vörös Kereszt önkéntese utazik Ramallah-ba.

Bár karakterében eltérő jelenségről beszélünk, mégis párhuzam vonható a mostani eseménysor a múltban történt első (1987-1991) és második (2000-2005) intifádához. Az Izrael szomszédságában dúló szír polgárháború az egész arab-muszlim világot megosztja, így nem meglepő, hogy ezt kihasználva a Hamász Iszlám Ellenállási mozgalom új erőre kapva befolyásolja az Izraelben történő harcokat.

A tegnapi napon belépési korlátozást adtak ki a nem helyi lakosság városba történő belépésével kapcsolatban, azonban mára ezt feloldották. Az izraeli hadsereg úgy nyilatkozott, hogy az ellenőrzőpontok ismét rendeltetésszerűen működnek az egész éjszakát igénybe vevő ellenőrzés után.

Előző cikkA BSZK a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyílt Napjain
Következő cikkÉszak-Korea rakétakilövésre készül