Az Egyesült Királyság légiereje már karácsony előtt részt vehet a szíriai légicsapásokban

0
1137
A brit királyi légierő Tornado GR4 vadászbombázói. (A kép forrása: theaviationist.com)

David Cameron brit miniszterelnök átfogó stratégiát tervez benyújtani az Iszlám Állam elleni légicsapások vonatkozásában, amelyet az ellenzék képviselői is támogathatnak.

Downing Street-i források szerint egyre inkább bizonyossá válik: a következő alsóházi szavazáson meglehet a megfelelő többség a királyi légierő beavatkozásához Szíriában, így már karácsony előtt csatlakozhatnak a francia, amerikai és orosz erőkhöz. David Cameron még a héten nyilvánosságra hozza azt az átfogó stratégiai tervezetet, amely tartalmazni fogja a légierő alkalmazásának mikéntjét és a szíriai állapotok rendezésére vonatkozó javaslatokat. A hétfői napon Párizsba utazott a brit kormányfő, ahol megbeszéléseket folytatott Francois Hollande francia elnökkel, míg Vlagyimir Putyin Iránban tárgyalt a válság megoldásáról. A nemzetközi beavatkozásra az ENSZ BT is felhatalmazást adott, a tagok egyhangúlag szavaztak az ISIS és az an-Nuszra Front elleni harc lehetővé tételéről.

Az Egyesült Királyságot szövetségesei is sürgetik, hiszen a királyi légierő precíziós Brimstone rakétái kiemelkedő szerepet játszhatnak az ISIS állásai elleni légicsapások eredményességében. A miniszterelnök ezúttal saját maga fogja beterjeszteni javaslatát a külügyi bizottságnak. A javaslat a következőket tartalmazza: együttműködés a térség országaival (mint például Jordánia és Libanon), menekültek segélyezése, a szíriai polgárháború bécsi folyamat útján történő békés rendezése, az Iszlám Állam ellen harcoló szárazföldi csapatok felfegyverzése és a királyi légierő szövetségesek melletti részvétele a légicsapásokban. A szavazás várhatóan a munkáspárti képviselőkön és Jeremy Corbyn pártelnökön fog múlni, aki felhívta David Cameron figyelmét, ne kövesse el ugyanazt a hibát, mint amelyet Tony Blair volt miniszterelnök Irak kapcsán.

A brit miniszterelnök a továbbiakban beterjeszt egy tervet a brit városok védelmének megerősítéséről is egy esetleges terrortámadás esetén, amely során a katonaság is részt venne a helyzet stabilizálásában. Több forrás jut majd a különleges egységeknek is, mint például a SAS-nak (Special Air Service) és a kibervédelem is kiemelt jelentőségű szerepet kap a terroristák elleni küzdelemben. Michael Fallon védelmi miniszter nagyobb és erősebb védelmet ígért a brit állampolgároknak, amely a gyakorlatban több hadihajót, repülőgépet és katonát jelent. Nagyobb erőkkel fogják felvenni a harcot a terroristákkal is, amelyhez fejlettebb felszerelést fognak biztosítani, így a párizsihoz hasonló terrormerényletek megelőzésére, illetve kezelésére is felkészültebbek lehetnek.

Mindazonáltal, brit katonai szakértők arra figyelmeztették a miniszterelnököt, fontolja meg, alkalmaz-e szárazföldi erőket az ISIS elpusztítására, mert véleményük szerint nagy veszteségeket eredményezne. Lord Danatt, az Egyesült Királyság haderejének volt parancsnoka elmondta, a szíriai menekülteket kellene kiképezni és felfegyverezni az Iszlám Állam elleni harcokhoz. Lord Danatt hozzátette, a terrorszervezet feletti győzelmet nem lehet pusztán a légicsapások révén kivívni, ehhez szárazföldi csapatok is szükségesek, viszont elsősorban szír katonákat kell alkalmazni az ISIS elleni műveletek során.

Liam Fox, volt brit védelmi miniszter is mielőbbi szavazást sürgetett a szíriai beavatkozás ügyében és felhívta David Cameron figyelmét arra, ne zárja ki annak lehetőségét, hogy szárazföldi erőket alkalmazzon egy esetleges nemzetközi koalíció részeként. Véleménye szerint nehéz döntések előtt áll a jelenlegi brit kormányzat, viszont a nemzetbiztonság érdekében mindent el kell követni, ami az adott helyzetben szükséges.