Az Amerikai Egyesült Államok a mai nap során bejelentette, hogy több tucat katonát, köztük egy könnyűlövész szakaszt, orvosokat, valamint megfigyelő berendezéseket és egyéb eszközöket küld a Sínai-félsziget északi részére, hogy megerősítse az ott állomásozó amerikai békefenntartók védelmét. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy múlt héten csütörtökön két Fidzsi-szigeteki mellett négy amerikai katona is megsebesült egy robbantásos merényletben.

Az Egyesült Államok körülbelül 720 katonát állomásoztat a Sínai-félszigeten a Többnemzeti Erők és Megfigyelők (Multinational Forces and Observers ? MFO) kontingensének részeként, amely az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés betartásának megfigyelése és ellenőrzése érdekében jött létre.

Egyiptom hosszú ideje küzd felkelésekkel a térségben, amelyek csak erősödtek Hoszni Mubárak egykori egyiptomi elnök 2011-es bukása óta. A biztonsági helyzet azonban tovább romlott, miután tavaly novemberben dzsihadisták egy csoportja (az Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű terrorszervezet) hűséget esküdött Abu Bakr al-Bagdádinak, kikiáltva az Iszlám Állam Sínai tartományát (Vilájat Színáa).

Az egyiptomi hadsereg hétfő hajnalban átfogó terrorellenes műveletet indított a szélsőséges csoport megsemmisítésére, amelynek során hivatalos források szerint két nap alatt 56 szélsőségessel végeztek, valamint 154 terrorgyanús személyt fogtak el.

Ez a cikk a FIGYELO.HU ?Globálfalu? rovatában is megjelent a Felek közötti együttműködési megállapodás révén.

Előző cikkPakisztán először alkalmazta saját fejlesztésű UCAV-jét
Következő cikkOroszország elismerte, hogy katonai tanácsadókat küldött Szíriába