Az amerikai Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke, Martin E. Dempsey tábornok nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok új Nemzeti Katonai Stratégiáját. Az előző stratégia – követve a 2010-es Nemzetbiztonsági Stratégiát, valamint a Négyéves Védelmi Felülvizsgálatot (Quadrennial Defense Review) – 2011-ben jelent meg. Az azóta eltelt idő alatt viszont a nemzetközi stratégiai környezet nagymértékű változáson ment keresztül, emellett 2014-ben újabb Négyéves Védelmi Felülvizsgálat jelent meg, majd 2015-ben a korábbi Nemzetbiztonsági Stratégiát is lecserélték, így a Nemzeti Katonai Stratégia is frissítésre szorult.
A dokumentum kiemeli, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseivel együttműködve törekszik a potenciális ellenségként számításba jövő államok elrettentéséhez, illetve – ha a helyzet úgy kívánja – legyőzéséhez szükséges képességek megszerzésére és fenntartására.
A stratégia szerint az Egyesült Államok haderejének egyaránt alkalmasnak kell lennie az Oroszországhoz hasonló, nemzetközi normákat megsértő revizionista államokkal, és az Iszlám Államhoz hasonló extremista szervezetekkel szembeni fellépésre. Habár Oroszországról elismerik, hogy a biztonság növelésének bizonyos – pl. a kábítószer-kereskedelem, és a terrorizmus elleni küzdelem – területein jelentős szereplőnek számít, viszont „katonai akcióival közvetlenül és proxy erők révén is aláássa a regionális biztonságot”. Emellett aggodalommal tekintenek Iránra és Észak-Koreára is. Előbbi esetében annak nukleáris programját, és Szíriában, Irakban, Jemenben, valamint Libanonban működő terrorista csoportok támogatását említik a legfőbb problémaként, míg utóbbi esetében a nukleáris fegyverprogram által jelentett fenyegetést tovább súlyosbítja az akár amerikai területeket is elérő ballisztikus rakéták fejlesztése.
A stratégia Kína vonatkozásában már óvatosabban fogalmaz. Egyrészt megemlíti, hogy az ázsiai nagyhatalom Dél-Kínai-tengeren tanúsított magatartása az Egyesült Államokat és térségbeli szövetségeseit is aggasztja, és Kína a jövőben akár fenyegetést is jelenthet. Másrészről viszont arra vonatkozó reményét is kifejezi, hogy ehelyett Kína inkább a nemzetközi biztonság növelésében is aktív részt vállaló partner szerepét fogja választani.
Forrás: http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=129191
2015-ös Nemzeti Katonai Stratégia: http://www.jcs.mil/?/Pu?/2015_National_Military_Strategy.pdf

Előző cikkFejlesztik az orosz Yu-71-et?
Következő cikkA Yu-71 fejlesztése és rendszeresítése előtt álló akadályok