Mustárgázt vetettek be idén augusztusban Szíria egyik északi városában, Mareaban ? nyilatkozták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői.

Az Iszlám Államot vádolták meg azzal, hogy egy helyi lázadó csoport elleni harc folyamán használták fel a vegyi fegyvert. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet elmondása szerint az augusztus 21-én bekövetkezett támadás után kezeltek egy négytagú családot, akik súlyos légzési nehézségektől, hólyagosodástól és égési sérülésektől szenvedtek, miután egy lövedék eltalálta a Mareaban lévő otthonukat. A helyi lázadók szerint a lövedékek keletről, egy az Iszlám Állam által elfoglalt faluból érkeztek. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet azt is hozzáfűzte, miszerint elég nagy a valószínűsége annak, hogy egy csecsemő halálát is a mustárgáz okozta.

A félelem egyre jobban növekszik Szíriában és Irakban, ugyanis a lakosság attól tart, hogy újra vegyi fegyverek kerülnek bevetésre a térségben. Arról azonban, hogy az Iszlám Állam milyen forrásokból szerezte be a mustárgázt, nem született egységes vélemény. Az Aszad-kormány is gyanúba keveredett, hiszen John Kirby amerikai külügyi szóvivő nyilatkozta szerint: ?A szemtanúk azt állították, hogy helikoptereket hallottak, amikor a vegyi töltetű lövedékek felrobbantak. Csak az Aszad-rezsimnek vannak helikoptereik?. Amerikai tisztviselők szerint az Iszlám Állam Szíriában szerezhette be a vegyi fegyvert, de a szír kormány kijelentette, hogy a szarin töltetű lövedékek 2013. augusztus 21-ei, több száz civil halálát okozó gútai alkalmazását követő, jelentős nemzetközi közreműködés és felügyelet alatt folyó leszerelés révén az összes szíriai vegyi fegyvert megsemmisítették.

(Szerkesztette: Agócs Endre)

Előző cikkMichael Fallon: morálisan védhetetlen, ha nem támadjuk az Iszlám Államot Szíriában
Következő cikkA Leviatán gázmező kitermelési joga körüli viták és tüntetések