Az észak-koreai rezsim újabb látványos lépésre szánta el magát a január végi kísérleti atomrobbantás után. Phenjan a tegnapi nap során értesítette az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet terveiről, miszerint február 8-25. között egy megfigyelő műholdat kísérelnek meg pályára állítani.

A Egyesült Államok és a szomszédos országok az észak-koreai rakétaprogram egy újabb kísérleti tesztjeként értékeli a lépést, így érthetően heves ellenérzéseket váltott ki a bejelentés. Fontos megjegyezni, hogy az amerikai külügymisztérium szóvivője szerint a kilövéssel Phenjan megszegne számos ballisztikus rakétaprogrammal kapcsolatos szankciót.

A környező országok közül Japán és Dél-Korea egyaránt figyelmeztetett, hogy szükség esetén kész lelőni egy észak-koreai rakétát. A Japán Belügyminisztérium február 5-re országos szintű próbariadót rendelt el mely során a J-ALERT (??????????) átfogó lakossági riasztás rendszer hatékonyságát fogják tesztelni, mely alapvetően földrengés, tsunami, illetve pont az ehhez hasonló, észak-koreai rakétaveszély esetén használt átfogó figyelmeztető rendszer. 

Előző cikkAz izraeli hadsereg feloldotta a belépési korlátozást Ramallah városába
Következő cikkTovább fokozódik a helyzet Szíriában