2018. március 30-ától folyamatosan tüntetések zajlanak a Gázai övezet határánál. A tüntetéssorozat kezdetének időpontja szimbolikus, 1976-ban ezen a napon tüntetések zajlottak Izrael-szerte. 1976-ban a kiváltó ok az volt, hogy márciusban 2000 hektár földet koboztak el palesztinoktól, az akkori tüntetések során 6 palesztin életét vesztette. Az idei tüntetéshullám elnevezése ?March of Return?, azaz ?Visszatérés Menete?. Az eddigi sérültek száma több mint 2700.

A tüntetők fő követelése, hogy a palesztin menekültek és első generációs leszármazottaik, akik a térséget sújtó háborúk miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat, visszatérhessenek lakhelyükre. A világban összesen 5 millió főre tehető számuk. Egyharmaduk a környező országokban felállított menekülttáborokban él. A róluk való gondoskodással nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), hanem az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekülteknek hivatala (UNRWA) foglalkozik.

Az erőszak a tetőfokát hétfőn, május 14-én érte el. A dátum ismét szimbolikus, egyrészt 1948-ban ezen a napon kiáltották ki Izrael Állam függetlenségét, azóta a Függetlenség Napjaként ünneplik. Palesztin oldalon ez a nap a ?Nakba?-ként ismert (katasztrófa), nemzeti gyásznap. Ezen a napon megemlékeznek hazájuk elvesztéséről, és arról a 700.000 emberről, aki az 1948-as háború következtében vált menekültté. Másrészt, idén ezen a napon nyílt meg hivatalosan az USA Jeruzsálembe áthelyezett nagykövetsége, ami kifejezi azt, hogy az USA hivatalosan is Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosaként. A nemzetközi közösség ugyanis csak Tel-Avivot ismeri el fővárosként, és Kelet-Jeruzsálemet Izrael által megszállt területnek tekinti. Jeruzsálem fővárosként való elismerése Donald Trump egyik fő kampányígérete volt 2016-ban. Egy korábban Twitterre posztolt videóban arra hívta fel a figyelmet az elnök, hogy elődjeivel ? Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama ? ellentétben ezt az ígéretet a gyakorlatban is megvalósítja.

A halálos áldozatok száma hétfő óta elérte a 60-at. Az áldozatok közt van egy 8 hónapos csecsemő, aki belélegzett könnygáz miatt vesztette életét. Danny Danon, Izrael ENSZ-képviselője azt nyilatkozta, hogy a Hamasz a nemzetközi publikumot provokálja, és ők lőnek le ártatlan tüntetőket. Az izraeli hatóságok éles lőszert használnak. Az IDF közölte május 15-én, kedden, hogy a Hamasz által tervezett terrorcselekményt akadályoztak meg. A közlemény szerint a terroristák megpróbáltak átszivárogni a Gázai övezet határán keresztül Izraelbe, de tűzharcba keveredtek az izraeli katonákkal. Ebben az összecsapásban 8 állítólagos terroristával végeztek izraeli katonák. Az áldozatok közül 24 az IDF szerint bizonyítottan terrorista háttérrel rendelkezik.

Az erőszak nemzetközi felháborodást keltett. António Guterres, az ENSZ Főtitkára szerint aggasztó az erőszak eszkalálódása, és mindkét oldalnak fékeznie kell magát a további emberélet-veszteségek elkerülése érdekében. Szokásosan Izrael mellett áll az Egyesült Államok. Raj Shah, a Fehér Ház sajtótitkárának helyettese hétfőn megjegyezte, hogy a tüntetések halálos áldozataiért a Hamasz a felelős, és az így kapott médiafigyelmet igyekszik kihasználni. Recep Tayyip Erdo?an Londonba látogatott, hétfőtől számítva 3 napot tölt Nagy-Britannia fővárosában. Hétfőn a Királyi Külügyi Intézetben tartott beszédében azt mondta, hogy a nagykövetség áthelyezésével az USA elvesztette a közel-keleti közvetítő szerepét. A Bloombergnek adott interjúban az áldozatokért pedig kizárólag Trumpot és Netanjahut nevezte meg felelősként. Erre Twitteren válaszolt Benjamin Netanjahu, aki a Hamasz fő támogatójának nevezte Erdo?ant. A török elnök nem sokkal később szintén Twitteren ?apartheid-államnak? nevezte Izraelt, ami több mint hatvan éve ártatlan emberek földjét tartja megszállva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden, május 15-én tárgyalt az ügyről. Az ülés előtt Kuvait fogalmazott meg határozatot, amelyet azonban az Egyesült Államok képviselője, Nikki Haley megvétózott. A határozat nyílt és független vizsgálatot sürgetett, illetve elítélte a békésen tüntető palesztinok gyilkolását. Továbbá felhívta a tagok figyelmét, hogy ne nyissanak diplomáciai missziót Jeruzsálemben. Az ENSZ-ben megfigyelőként résztvevő Palesztina képviselője, Riyad Mansour szerint az izraeli megszállás a konfliktus fő okozója, és minél előbbi lépést sürgetett a civilek gyilkolása ellen. Emberiség elleni bűntettnek nevezte éles lőszer használatát tüntető civilek ellen. Nikki Haley szerint Izrael törvényes és visszafogott magatartást tanúsított.

Előző cikkThe EULEX in Kosovo: Why The Biggest EU Mission became the Biggest EU Failure? – Part two: Problems of EULEX
Következő cikkVálasztások Libanonban