Február 10-én, a Moszkva melletti kubinkai katonai kiállítótéren került megrendezésre az első tudományos katonai konferencia, melyen bemutatták az orosz fegyveres erők számára kifejlesztett legújabb katonai robotokat. Az orosz Szisztemprom[1] vállalat egy pilóta nélküli repülő eszközökből (Unmanned Aerial Vehicle ? UAV) álló páncéltörő rakétakomplexumot mutatott be, melynek elemei képesek feladatukat önállóan, vagy akár egy kötelék részeként is végrehajtani. A komplexumot négy különböző képességekkel rendelkező UAV alkotja: egy robot helikopter, egy megfigyelő, egy felderítő, valamint egy páncéltörő rakétákkal felfegyverzett csapásmérő multikopter (quadcopter).

(a komplexum részét képező felderítő multikopter. A kép forrása: rt.com)
(a komplexum részét képező felderítő multikopter. A kép forrása: rt.com)

A komplexum részét képező robot helikopter több száz kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, ezen túlmenően a fedélzeti kameráinak köszönhetően képes harctéri és meteorológiai megfigyeléseket végezni, valamint utánpótlás célba juttatni. A felderítő multikopter hőképalkotó berendezéssel van felszerelve, és képes a vezetési pontnak valós időben továbbítani az összegyűjtött adatokat. A megfigyelő multikopter előretolt tüzérségi megfigyelőként célpontokat jelölhet ki a tüzérség számára, valamint segítheti a pontos tűzvezetést. A csapásmérő multikopter páncéltörő rakétákkal van felszerelve, mellyel képes megsemmisíteni az ellenséges harckocsikat és páncélozott harcjárműveket. Az UAV-k a Glonass és GPS navigációs rendszereket használják a tájékozódáshoz, az útvonalak meghatározásához, és a célpontok kijelöléséhez.

(a komplexum részét képező robot helikopter. A kép forrása: rt.com)
(a komplexum részét képező robot helikopter. A kép forrása: rt.com)

A Szisztemprom által kifejlesztett technológiát arra tervezték, hogy hatékonyan helyettesítse az embereket, ahol csak lehetséges. A rendszert tervezése során törekedtek rá, hogy minimalizálják az emberi beavatkozást, így a robotok képesek autonóm módon felderítő, járőr, szállító, valamint harci feladatokat ellátni” – nyilatkozta Szergej Skokov, az UIMC vállalat vezérigazgató-helyettese. A konferencián ezen túlmenően bemutattak egy 10 UAV és UGV (szárazföldi pilóta nélküli eszköz) egyidejű irányítására alkalmas mobil vezetési pont, mely egy 5 operátor befogadására alkalmas Kamaz-43116 típusú járműn került kialakításra, ami képes egy héten át önállóan tevékenykedni.

Oroszország az utóbbi években intenzíven fejleszti szárazföldi és légi pilóta nélküli eszközeit, mely az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erőinek átfogó modernizációs programjának részét képezi. A kifejlesztett eszközök közül többek között a Platform-M típusú harci robotot exportra is szánják.

 

[1] Az orosz Rosztek állami fegyvergyártó vállalat részeként 2014-ben alapított UIMC (United Instrument Manufacturing Corporation) egyik leányvállalata.

Előző cikkÚjabb véres támadás Nigériában
Következő cikkA francia miniszterelnök elutasítja az állandó kvótarendszert