2015 novemberében a közeli NATO-országok fegyverkezése kapcsán Andrej Ra?ko? fehérorosz védelmi miniszter televízió interjúban beszélt egy új katonai doktrína kidolgozásáról. A doktrína első olvasatát 2016. április 19-én fogadta el a parlament.

Alekszandr Lukasenko elnök szerint a doktrína ?színtisztán védelmi? jellegű. Egyetlen államot sem nevez meg, mint lehetséges fenyegetés, ugyanakkor potenciális veszélyforrásként említi a hibrid hadviselést és a színes forradalmakat. A dokumentum legvitatottabb része, hogy megtiltja a fehérorosz hadsereg külföldön történő alkalmazását. Ezzel kapcsolatban Örményország külügyminiszter-helyettese már kifejezte bírálatát, ugyanis Fehéroroszország is tagja az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete katonai szövetségnek. A külügyminiszter-helyettes szerint a doktrína az egész együttműködés számára problémát jelent.

A dokumentum megemlíti a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres konfliktust is. ?Soha nem léptünk fel fenyegetően Ukrajnával szemben, és soha nem is fogunk. Békeszerető politikát folytatunk és megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az ukrajnai helyzet normalizálódjon? ? nyilatkozta Lukasenko.

Az Európai Unió egyébként az ország ?régióban betöltött konstruktív szerepe? miatt a közelmúltban több, Fehéroroszországgal szembeni szankciót is eltörölt.

Előző cikkSzakkollégiumi Esték ? Vegyi Hadviselés Irak-Iráni háborútól a szíriai polgárháborúig
Következő cikkEgy félsziget a háború árnyékában