Szíria: Dajr ez-Zaur visszafoglalása után

0
1256

November másodikán a szíriai kormányerők Kelet-Szíriában teljesen visszafoglalták az Iszlám Állam egyik utolsó erősségét, Dajr ez-Zaur városát, mely egyben az azonos nevű tartomány központja is.

A városért 2011-től a kormányerők a lázadókkal csaptak össze, majd a Dajr ez-Zaur körüli területek nagy részét még 2014-ben elfoglalta az Iszlám Állam, 2015 májusában pedig Palmüra megszerzésével a szárazföldi utánpótlási vonalak megszűntek, és csak légi úton maradt megközelíthető. A város egészét háromévnyi ostrom során sem sikerült elfoglalnia az Iszlám Államnak. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a terepviszonyok a Szíriai Arab Hadseregnek kedveztek, másrészt pedig annak, hogy Isszam Zahreddin tábornok, kiváló képességekkel rendelkező katonai vezető védte a várost, és természetesen nem feledkezhetünk el az orosz légi támogatásról sem.  2017. szeptember ötödikén a város felmentésére érkezett kormányerőknek sikerült az Iszlám Állam ostromgyűrűjét áttörniük. A város megtisztításáért azóta folytak a harcok.

Dajr ez-Zaur visszafoglalása siker Bassár el-Aszad szíriai elnök számára, de a szír kormányerőket hatalmas csapásként érte ?a Köztársasági Gárda oroszlánja?, vagyis Isszam Zahreddin október 18-i halála, melyet az Iszlám Állam egyik aknájának felrobbanása okozott.

Az eddig az IÁ ellen harcoló különböző felek, vagyis az oroszok és az iráni síita milíciák által támogatott szír kormányerők, valamint az Egyesült Államok által támogatott arabokból és kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF), elsősorban a terrorszervezet legyőzésére fókuszáltak. Viszont az, hogy az Iszlám Állam elvesztette területeinek jelentős hányadát és visszaszorult Szíria délkeleti részeire új konfliktusok kialakulását idézheti elő. Ugyanis harc kezdődhet meg a stratégiailag fontos területekért, olajmezőkért. Ebben a harcban most Aszadnál van az előny, ezt azonban az Egyesült Államok meg szeretné változtatni. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint az Aszad család uralma a végéhez közeledik, és nincs szerepe Bassár el-Aszadnak Szíria jövőjében. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Izrael számára is egy egységes, Aszad nélküli Szíria lenne kedvező. Azzal, hogy a szír elnököt irániak támogatják, Irán befolyása tovább erősödik a térségben, ezáltal veszélyeztetve Izraelt, az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu szerint.

Sem Izrael, sem az USA nem képes úgy eltávolítani a jelenlegi szír kormányt, és kiterjeszteni Szíriára saját befolyását, hogy Oroszországgal ne kerülne szembe. Az orosz érdek a térségbeli szövetséges megtartása, és Oroszország közel-keleti pozícióinak megerősítése, ez eddig sikeres volt. Az oroszok számára a szíriai befolyásuk megőrzése a bázisaik miatt is kulcsfontosságú: Tartúsz városában orosz haditengerészeti bázis található, Hmejmímben pedig orosz légitámaszpont.