A NATO-erők integrációs egységei (NATO Force Integration Unit – NFIU) mozgalmas kezdeti időszakon vannak túl a kelet-közép-európai térségben. Munkájukat a 2014-es walesi csúcstalálkozót követően, a Készenléti Akcióterv (Readiness Action Plan) keretein belül indították el. Az NFIU-kat öt hónappal ezelőtt avatták fel Bulgáriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában. A központok személyi állománya azóta részt vett számos jelentős katonai gyakorlaton. A parancsnokságok a várakozások szerint 2016 júliusi varsói csúcstalálkozóig érik el a teljes műveleti képességet.

?Ezek a kis központok a hidegháború vége óta a NATO kollektív védelmi erőinek legjelentősebb megerősítését jelentik? ? nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a NATO-erők integrációs egysége litvániai megnyitóján tavaly szeptemberben.  A központok létfontosságú kapcsolatot képeznek a nemzeti és a multinacionális NATO-erők között.

Az elmúlt hat hónapban az NFIU parancsnokok célja az egységek kiépítése és működésük stabilizálása volt.  A parancsnokságokon egyenként jelenleg 40 fős állomány dolgozik, amelynek egyik felét a fogadó ország, a másikat pedig a többi szövetséges biztosítja. A lettországi NFIU-ban például 8 , míg a litvániai egységben hamarosan 14 szövetséges ország fogja képviseltetni magát.

Előző cikkAmerikai katonai beavatkozás az ISIS ellen Líbiában is?
Következő cikkReptéri dolgozók segítették a szomáliai géprobbantót