Maria Zakharova, az Oroszországi Föderáció külügyminisztériumának szóvivője szerdán elismerte, hogy fegyverszállítmányok mellett a terrorizmus elleni harc sikere érdekében katonai szakértőket is küldtek Szíriába. Emellett azonban hangsúlyozta azt is, hogy Oroszország eddig sem titkolta a két ország közötti szerződések értelmében végzett fegyver- és hadianyag-szállításokat, valamint a haditechnikai eszközök megfelelő kezeléséhez szükséges ismeretek átadása érdekében folyó kiképzési tevékenységét. A szóvivő szerint egyelőre nem született döntés a terrorizmus elleni harchoz való hozzájárulás ennél kiterjedtebb formájáról, de amennyiben mégis sor kerül rá, lépéseiket a nemzetközi jog, valamint az orosz belső jog normáival összhangban fogják kidolgozni és végrehajtani.

Az utóbbi napokban elárasztották a nyugati sajtót az orosz haderő szíriai beavatkozásáról szóló hírek. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy habár számos lehetőséget latolgatnak, az Iszlám Állammal szembeni katonai műveletekben történő közvetlen orosz részvétel egyelőre nincs napirenden. Emellett Omran al-Zoubi, Szíria információs minisztere kedden ? az orosz külügyminisztériumi szóvivő állításainak kissé ellentmondva ? úgy nyilatkozott, hogy Szíria területén nem zajlanak orosz katonai műveletek, és orosz katonák sem állomásoznak az országban.

Az orosz és szír állítások ellenére viszont egyre több jel utal arra, hogy az Aszad-kormányhoz hű erők oldalán Oroszország immár közvetlenül is beavatkozik a szíriai polgárháborúba. A háború eseményeiről is tájékoztató Oryx blog egy augusztus végi bejegyzésében hívták fel a figyelmet arra, hogy az Oroszország által Szíria számára szállított BTR-82-es páncélozott szállító harcjárművek kezelőszemélyzete egy videofelvételen hallható rádióforgalom tanúsága szerint orosz katonákból állhat. Ezt követően az izraeli Ynetnews oldalán jelent meg egy cikk, melyben nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írnak, hogy folyamatban van egy Damaszkuszhoz közeli előretolt orosz légibázis létrehozása, ahová az elkövetkező napokban orosz harci repülőgépek, helikopterek és több ezer katona érkezhet. Habár az izraeli híroldal által előrevetített nagyméretű orosz kontingensnek egyelőre nincs nyoma, orosz katonák Aszad-kormány mellett történő alkalmazásának híre más oldalról is megerősítést nyert. A Szíriában állomásozó orosz erők ugyanis libanoni források szerint is ? habár egyelőre kis létszámban, de ? részt vesznek a harcokban.

A sajtóban megjelent híreken túl azonban az Egyesült Államok is hangot adott azon aggodalmának, miszerint Oroszország az utóbbi időben nagymértékben növelte az Aszad-kormány katonai támogatását. John Kerry amerikai külügyminiszter világossá tette, hogy amennyiben az orosz erők Szíriában történő felvonulásáról szóló hírek igaznak bizonyulnak, az könnyen a konfliktus eszkalációjához vezethet, és jelentősen megnő az Iszlám Állam elleni koalícióval szembeni konfrontáció veszélye. Amerikai külügyi források szerint azonban egyelőre nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy Oroszország a közelmúltban nagyméretű erőket, illetve vadászrepülőgépeket, pilóta nélküli repülőgépeket, bombákat, vagy rakétákat szállított volna Szíriába. Ettől eltekintve tartanak ennek, és egy előretolt szíriai orosz légibázis létrehozásának jövőbeni lehetőségétől, így nem véletlen, hogy igyekeznek megnehezíteni az orosz szállítmányok Szíriába történő eljuttatását.

Ennek keretében megkérték a NATO-tag Bulgáriát és Görögországot, hogy ne tegyék lehetővé Oroszország számára nemzeti légterük igénybevételét a Szíriába irányuló légi szállítmányok lebonyolításához. Erre válaszul Bulgária ideiglenesen csak abban az esetben engedi át az orosz repülőgépeket, ha azok rakterét egy bolgár repülőtéren átvizsgálhatják. Oroszország emiatt már neki is látott az alternatív útvonalak kidolgozásához. Törökország nem jöhet számításba, hiszen az Aszad-kormány egyik fő riválisáról van szó, így a jövőben az orosz repülőgépek Irán és Irak légterét használnák. A hírek szerint Teherán ebbe már bele is egyezett, és habár Bagdad még nem tette egyértelművé álláspontját, amerikai tisztségviselők elmondása alapján Szíriába tartó orosz repülőgépek a közelmúltban több alkalommal is igénybe vették Irán és Irak légterét is.

A cikkek nem feltétlenül tükrözik a biztonsagpolitika.hu szerkesztőségének álláspontját, azok minden esetben a szerző saját véleményének számítanak.

Ez a cikk a FIGYELO.HU ?Globálfalu? rovatában is megjelent a Felek közötti együttműködési megállapodás révén.

Előző cikkAz Egyesült Államok növeli jelenlétét a Sínai-félszigeten
Következő cikkGyermekkatonaság egy pszichológus szemével