Szeptember elején már beszámoltunk arról, hogy Oroszország katonai tanácsadókkal, fegyverekkel,  és egyéb haditechnikai eszközökkel támogatja az Aszad-kormányt Szíriában.

Az elmúlt néhány napban az AllSource Analysis konkrét bizonyítékokat hozott nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.

A fenti és az alábbi műholdfelvételeken jól látható, hogy Oroszország megerősítette a Latakia melletti légibázisát, amelynek bővítése minden bizonnyal tovább folyik. Több Szuhoj harci repülőgép ? Szu-25 és Szu-30 ?, valamint Mi-24 harci helikopter érkezett a légibázisra. Az AllSource Analysis elemzői emellett tüzérségi eszközöket is azonosítottak a támaszponton. Ezek a fegyverek jelentősen növelik Moszkva katonai erejét a térségben, és feltételezhető, hogy Oroszország az Iszlám Állam elleni harci tevékenység során fel is használja őket.

Forrás: https://www.stratfor.com/sites/default/files/styles/stratfor_medium__l_/public/styles/stratfor_large__s_/public/main/images/Syria-Latakia-Airbase-Satellite-Sept-20-092115-B%20%281%29.jpg?itok=0mTrcw-l
Szíriában állomásoztatott orosz harci repülőgépek és tüzérségi eszközök 2015. szeptember 20-án, Forrás: https://www.stratfor.com/sites/default/files/styles/stratfor_medium__l_/public/styles/stratfor_large__s_/public/main/images/Syria-Latakia-Airbase-Satellite-Sept-20-092115-B%20%281%29.jpg?itok=0mTrcw-l

A Financial Times egy orosz Szíria-szakértőre hivatkozva azt is hozzátette, hogy további 2000 katona érkezésére számítanak. Moszkva befolyásának erősödését jelzi az is, hogy a felvételek megjelenése után szeptember 21-én Benjamin Netanjahu meglátogatta Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ahová elkísérte az Izraeli Védelmi Erők több vezetője, és a nemzetbiztonsági tanácsadója is.

Az izraeli elnök a találkozó után kiemelte, hogy Jeruzsálem számára a legfontosabb, hogy Szíriából ne jussanak tömegpusztító fegyverek a Hezbollah-hoz, és Oroszország, valamint Izrael között ne legyenek félreértések a katonai akciókkal kapcsolatban. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Golán-fennsíkkal kapcsolatban, ahol meg akarják előzni egy újabb terrorista front kialakulását. Vlagyimir Putyin orosz elnök elítélte az Izrael elleni támadásokat. Véleménye szerint Szíriának jelenleg sokkal fontosabb feladata az állambiztonság fenntartása és helyreállítása, mint a Golán-fennsík kérdése. Az orosz elnök a felvételekről annyit mondott, hogy a katonai jelenlét bővítése Szíria Iszlám Államtól történő megvédése miatt szükséges.

(Szerkesztette: Agócs Endre)

A cikkek nem feltétlenül tükrözik a biztonsagpolitika.hu szerkesztőségének álláspontját, azok minden esetben a szerző saját véleményének számítanak.

Előző cikk700 halott a mekkai zarándoklaton
Következő cikkTudomány kapujában poszterverseny