2007-ben október 2-át az ENSZ az Erőszakmentesség Nemzetközi Napjának nyilvánította. A dátum nem véletlen, 1869-ben ugyanis ezen a napon született Mahatma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezetője és az erőszakmentesség filozófiájának és stratégiájának úttörője.

Az ENSZ Közgyűlés 2007. június 15-i A/RES/61/271 határozata szerint a Nemzetközi Nap egy megfelelő alkalom arra, hogy “az erőszakmentességről szóló üzenetet – többek között az oktatás és a lakosság tudatosítása révén – terjessze”. Az határozat megerősíti “az erőszakmentesség elvének egyetemes jelentőségét” és a vágyat “a béke, a tolerancia, a megértés és az erőszakmentesség kultúrájának biztosítására”.

Az ENSZ Közgyűlés elnöke, Miroslav Lajčák október 2-i beszédében kifejtette, hogy a mai világban az erőszak sokak számára választás kérdésévé vált amellett, hogy az erőszak egyúttal a bizonyíték is a pusztításra és a szenvedésre, amelyet ez a választás okoz. Ebből kiindulva szólította fel az ENSZ tagállamait, hogy minél nagyobb erőfeszítéssel próbálják megelőzni a konfliktusokat, a Szervezetet pedig az erőszakmentesség nagyobb fokú népszerűsítésére kérte.

Az elnök szerint ?a mediáció az erőszakmentesség egyik leghatékonyabb eszköze. A szembenálló feleket eltéríti a konfliktustól, a kompromisszum irányába.? Véleménye szerint minél tovább tart reagálni egy fejlődő konfrontációra, annál nagyobb az esély arra, hogy előbb utóbb az erőszak lesz a válasz valamelyik résztvevő fél oldaláról.

Mindennél aktuálisabbak az elnök szavai ezen a napon, bizonyítékként elég kiemelni a lőfegyverrel elkövetett támadást, ami egy nappal korábban történt Las Vegasban, több, mint 50 ember életét követelve.

Előző cikkNATO-NETto Hírfigyelő ? 2017. szeptember
Következő cikkEU Hírfigyelő – 2017. szeptember