2016. február másodikán Ash Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere közleményében bejelentette, hogy az ENSZ keretein belül a tavalyi összeghez képest megnégyszerezné az Egyesült Államok katonai hozzájárulását az Európában állomásozó erők részére, melyet Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölt.

Az USA által korábban tervezett 789 millió dollár helyett, ez a mintegy 3,4 milliárd dolláros hozzájárulást több gyakorlatot, az amerikai erők gyakoribb rotációját, valamint technológiai és infrastrukturális fejlesztést jelent.

Jelentős összegeket szán az amerikai védelmi tárca a fegyveres konfliktusok megelőzésére, a terrorizmus visszaszorítására is. A kiadások növelése része a Pentagon 2017-es programjának, amely a nemzetközi kihívások (Oroszország és Kína „nagyhatalmi versenye”, a hagyományos fenyegetések megléte és az Iszlám Állam megjelenésével fokozódó közel-keleti instabilitás) elterjedésének megakadályozásában játszik fontos szerepet.

A jelenlegi hozzájárulás a 2014-ben életre hívott Európai Viszontbiztosítási Kezdeményezéshez (European Reassurance Initiative) is kapcsolódik, mely tételesen felsorolja az egyes NATO tagállamok katonai támogatására szolgáló összegeket.