2016. február másodikán Ash Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere közleményében bejelentette, hogy az ENSZ keretein belül a tavalyi összeghez képest megnégyszerezné az Egyesült Államok katonai hozzájárulását az Európában állomásozó erők részére, melyet Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölt.

Az USA által korábban tervezett 789 millió dollár helyett, ez a mintegy 3,4 milliárd dolláros hozzájárulást több gyakorlatot, az amerikai erők gyakoribb rotációját, valamint technológiai és infrastrukturális fejlesztést jelent.

Jelentős összegeket szán az amerikai védelmi tárca a fegyveres konfliktusok megelőzésére, a terrorizmus visszaszorítására is. A kiadások növelése része a Pentagon 2017-es programjának, amely a nemzetközi kihívások (Oroszország és Kína ?nagyhatalmi versenye?, a hagyományos fenyegetések megléte és az Iszlám Állam megjelenésével fokozódó közel-keleti instabilitás) elterjedésének megakadályozásában játszik fontos szerepet.

A jelenlegi hozzájárulás a 2014-ben életre hívott Európai Viszontbiztosítási Kezdeményezéshez (European Reassurance Initiative) is kapcsolódik, mely tételesen felsorolja az egyes NATO tagállamok katonai támogatására szolgáló összegeket.

Előző cikkCroatian FM Miro Kovač at the Hungarian Institute for Foreign Affairs and Trade
Következő cikkBSZK-s sikerek futószalagon: újabb ITDK helyezés és különdíjak!