Minden jel arra mutat, hogy a szomáliai kormány nem fogja válasz nélkül hagyni az elmúlt hetek merénylethullámát. A szomáliai Alsó-Shabelle régió lakosai közül többen számoltak be nagyarányú csapatmozgásokról a Voice of America (VOA) nevű hírportálnak. Szintén nagyfokú katonai előkészületekről számoltak be a források a Mogadishutól északnyugatra elterülő Bali Dogle repülőtér környékén. A lapnak egy, a neve elhallgatását kérő szomáliai tisztviselő megerősítette, hogy a szomáliai kormány átfogó támadásra készül az ország délnyugati területeit uralma alatt tartó al-Shabaab ellen. Az újságnak nyilatkozó hivatalnok azt is hozzátette, hogy a készülődő offenzívában az Afrikai Unió csapatai mellett részt vennének az ország egyéb szövetségesei is. Az ugandai elnök, Yoweri Museveni jelezte, hogy kész újabb csapatokat küldeni az AMISOM (Afrikai Unió szomáliai missziója) megerősítése és az al-Shabaab legyőzése érdekében. Az etióp határ menti Gedo régióban élők szintén csapatmozgásokról adtak hírt a VOA tudósítójának. A lap kérdésre a regionális hatóság tisztviselője megerősítette a szemtanúk által elmondottakat. Eszerint az Afrikai Unió szomáliai missziójában katonailag is elkötelezett Etiópia az al-Shabaab elleni küzdelem támogatása céljából küldött további csapatokat a régióba.

Az egyre nyilvánvalóbb katonai mozgások mellett az al-Shabaab elleni fellépés előkészületeit bizonyítja, hogy a mogadishui kormány egyre aktívabban próbálja meggyőzni szövetségeseit a készülődő hadjárat támogatásáról. Míg az ország elnöke, Mohamed Abdullahi Mohamed az elmúlt napokban támogatást keresve végiglátogatta majdnem az összes jelentősebb környékbeli államot Etiópiától Dzsibutiig, addig a miniszterelnök, Hassan Ali Khaire Törökországban kért Erdogan elnöktől katonai és pénzügyi támogatás. Ankara a szomáliai kormány egyik fő támogatójának számít. Az országon belüli egyre növekvő török jelenlétet jól példázza a Törökország által Mogadishuba telepített katonai bázis, illetve annak ténye, hogy az október 14-án elkövette Mogadishui robbantás 34 sérültjét Törökországba szállították gyógykezelésre.

Az al-Shabaab ellen a közeljövőben megindítandó hadművelet a mogadishui kormány válasza lesz az elmúlt hetekben a fővárost vérbe borító terrorcselekményekre. Bár az al-Shabaab szinte napi szinten követ el kisebb-nagyobb merényleteket magában Mogadishuban is, a szeptember óta eltelt időszak merényletei még szomáliai mértékkel mérve is rendkívül brutálisak és véresek voltak. A merénylethullám kezdetét az október 14-i mogadishui robbantás nyitotta, amely a szomáliai történelem legvéresebb merénylete volt a maga megközelítően 300 halálos áldozatával. Bár az al-Shabaab nem vállalta a merényletet, a kormány mégis a terrorszervezethez kötötte azt. Két héttel később, október 27-én robbantásos merényletre, majd azt követően fegyveres harcra került sor egy, az elnöki palota közelében lévő szállodában. Az áldozatok száma elérte a 27-et, a támadást követően az al-Shabaab vállalta magára a támadást. Ezek jelentősen gyengítették a Mogadishuban uralkodó, amúgy is gyenge biztonsági helyzetet.

Bár 2011-et követően a mindenkori szomáliai kormányzatnak az Afrikai Unió egységeivel kiegészítve sikerült visszaszorítania az al-Shabaab-ot. Mindezek ellenére a terrorszervezet mind a mai napig uralma alatt tartja a déli országrész vidéki területeit, ahonnan kiindulva sikeresen hajt végre merényleteket a Mogadishuban székelő kormány, annak rendőri és katonai egységei, valamint az Afrikai Unió csapatai ellen. Bár az év elején hatalomra került új elnök, Mohamed Abdullahi Mohamed már ez év tavaszán háborút hirdetett az al-Shabaab-bal szemben, a terrorszervezet ennek ellenére képes ellenállni a szomáliai kormány és az Afrikai Unió nyomásának. Mint ahogy az elmúlt hetek rendkívül véres merényletei is mutatják, az al-Shabaab még mindig komoly kihívást jelent a szomáliai kormány számára. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben feltehetőleg meginduló hadműveletek ha csökkenteni tudják is majd a terrorszervezet erejét, megtörni vagy távozásra kényszeríteni nem fogják tudni az al-Shabaab-ot.

 

Előző cikkSzíria: Dajr ez-Zaur visszafoglalása után
Következő cikk“Vallás, vallásszabadság és vallási szélsőségek a jogalkotás tükrében” workshop