“Ezek a számok 735 lány-és fiúgyermek életét jelképezik” – Törekvések az afgán civilek védelmére

0
1142

Az UNAMA (Az ENSZ Afganisztáni Segítségnyújtó Missziója) 2017-es első, negyedéves jelentésében megállapította, hogy a folyamatos harcok következtében egyre magasabb a civil áldozatok száma.

Az UNAMA által dokumentált statisztika alapján az első negyedévben 2181-re rúg a polgári áldozatok száma; ebből megközelítőleg több, mint 700 ember vesztette életét.

Ez az arány a 2016-os tendeciákhoz képest 4%-os csökkenést mutat. A civil halálos áldozatok száma az előző évhez képest 2%-al csökkent, de továbbra is igen magas ez az arány. Ahogyan az előző évben is, a legtöbb halálos áldozatot a tűzharcok követelték, ezután az improvizált robbanóeszközök (IED), végül pedig az öngyilkos merénylők támadásai okoztak hatalmas veszteségeket. A jelentés arra is rámutatott, hogy a civil veszteségek Kabul tartományban a legmagasabbak. Ezután következik szorosan Helmand, Kandahar, Nangarhar és Urzugan tartományok.

Tadamichi Yamamoto, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja április 27-én felszólította a konfliktusban résztvevő valamennyi felet, hogy haladéktalanul tegyenek konkrét lépéseket a civilek védelme érdekében.

?Az áldozatok száma folyamatosan nő, és egyre inkább nők és a gyerekek sínylik meg az elhúzódó konfliktus súlyát. Ezért felszólítom a konfliktusban résztvevő minden felet, hogy tegyenek intézkedéseket az afgán civilek felesleges és elfogadhatatlan pusztításának megakadályozására? – nyilatkozta Tadamichi Yamamoto.

Az UNAMA aggódik a női- és gyermekáldozatok növekvő tendenciája miatt. Az első negyedévben megközelítőleg 273 női áldozatot regisztrált, illetve 735 gyermeket értek el a támadások. Az ügy kapcsán megszólalt Danielle Bell is, a misszió emberi jogi igazgatója. Bell kiemelte, hogy 17%-al nőtt az áldozatok között a gyermekek aránya, ami tükrözi, hogy a konfliktusban résztvevő felek abszolút nem tesznek megfelelő óvintézkedéseket a civil lakosság védelmére, beleértve a fel nem robbant lövedékek megjelölését a harcok befejeztével (amely a legtöbb halálos gyermekáldozatot szedi a térségben).

?Ezek a számok 735 lány- és fiúgyermek életét jelképezik. 735 halálos történet tele testi és lelki fájdalommal és gyásszal.? ? hangzott el Bell nyilatkozatában.

Yamamoto még arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányellenes csoportok szándékosan célozzák meg a civileket, ezzel megsértve a nemzetközi humanitárius jogot.

Az UNAMA által dokumentált támadások többsége civil kormányzati alkalmazottak, törzsi vének, NGO-k alkalmazottai és a kormányt támogató személyek ellen irányult. Ezen kívül muszlim Shi’a mecsetek is a támadások középpontjában állnak.

Láthatjuk, hogy a harcok továbbra sem fognak véget érni a térségben. Egyelőre még nem készült tervezet arról, hogy a NATO mikor fog véglegesen kivonulni Afganisztán területéről. A jelenlegi biztonsági környezet alakulása az ország területén nem túl biztató. Míg, néhány tartományban a tálibok okoznak komoly bonyodalmakat a katonák számára, addig az Iszlám Állam is felütötte fejét a térségben. Így a jelen lévő katonáknak már két komoly problémára kell egyszerre összpontosítaniuk. Az USA komoly lépésekre szánta el magát az elmúlt időszakban, mikor is 2017. április 13-án bevette a ?Mother of all bombs? (“Minden bombák anyja”) nevezetű GBU-43/B bombát, ami a legnagyobb nem-nukleáris bombák közé sorolható.

A csapás az Iszlám Állam egyik bázisa ellen irányult, amelynek hivatalos adatok alapján civilek nem estek áldozatául.

Így, várhatóan a NATO nem fogja magára hagyni Afganisztánt, hogy egyedül küzdjön meg a térség egyre fenyegetőbb kihívásaival. Ezt az is alátámasztja, az USA további 5000 katonát küld az Eltökélt Támogatás Misszióba az idei évben.