Békefenntartókat gyilkoltak Maliban

0
1357

Április 5-én Maliban megtámadtak egy ENSZ békefenntartókat szállító járművet, ezzel két csádi kéksisakost meggyilkoltak és további tízet megsebesítettek. Az ENSZ erői Észak-Maliban a MINUSMA békefenntartó műveletben vettek részt.

Mi a MINUSMA és miért létezik?

A MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) egy ENSZ misszió, amelyet a BT 2100-as határozata hozott létre 2013-ban.

Mali, egykori francia gyarmat, 1960-ban nyerte el függetlenségét. Etnikailag megosztott és kevert (élnek itt mandek, peulek, votalok), azonban a ritkán lakott északi részén, Timbuktu, Gao Kidal háromszögben, egy tömbben élnek a tuaregek. Egy részük 2011-ben Líbiában Kadafi oldalán harcolt, annak halála után líbiai fegyverekkel egyetemben hazaszivárogtak. Ezek a hazatérő exzsoldosok  újabb lázadást (1963, 1991 és 2006 után) indítottak Azawad területén, az MNLA (National Movement for the Liberation of Azawad) vezetésével. Azawad Mali észak-keleti része, ezen a részen élnek egy tömbben a tueregek, és ezt a területet kívánták kiszakítani Maliból.

A polgárháborút politikai válság is követte: 2012. március 21-én Bamakóban a mali hadsereg vezetői puccsot hajtottak végre. Ez természetesen kedvezett a tueregeknek, így áprilisra ellenőrzésük alá vonták a legfontosabb azawadi városokat, majd az MNLA 2012 áprilisában kikiáltotta Azawad függetlenségét. Ezt egy állam sem ismerte el, de a mali hadsereg kivonult a területről.

A területen jelen vannak különböző iszlamista szervezetek, például a MOJWA (Movement for Oneness and Jihad in West Africa), és az al-Káidahoz szorosan kötődő AQIM (Al-Quaeda in the Islamic Maghreb). A két szélsőséges szervezet közötti súrlódások végül fegyveres harcba torkollottak, és az MNLA elveszítette uralmát Azawad felett.

2012 szeptemberében merényletet követtek el a bengáli amerikai konzulátus ellen, amelyről kiderült, hogy a merénylet elkövetői kötődnek AQIM-hez. Az ENSZ ekkor kezdett érdemben foglalkozni a térség problémáival. 2013 januárjára, sikertelen béketárgyalások után, Mali kérésére Franciaország a beavatkozás mellett döntött, majd 2013 áprilisában az ENSZ BT 2100-as határozatában döntést hozott a MINUSMA misszió elindításáról.

Mi történik Maliban?

A 2016. márciusi ENSZ jelentés szerint jelenleg Maliban hozzávetőlegesen 11 ezer békefenntartó állomásozik. Ezeknek a csapatoknak az elsődleges feladata a vitatott határok ellenőrzése, a civilek védelme, a helyi katonák kiképzése és támogatása, a békeszerződések megkötésének előkészítése és a béke elősegítése és megfigyelése a korábbi konfliktusok helyszínén. Ez utóbbi sérült a múlt pénteki incidensnél. A kéksisakosokat szállító járművet helyi idő szerint 18:15 perckor lőtték meg, ennek során ketten életüket vesztették és tízen megsérültek. Egyébként nem ez az első eset, hogy ENSZ békefenntartókat gyilkolnak Maliban, legutóbb idén februárban négyen vesztették életüket, amikor a konvojukat megtámadták a Közép-Maliban található Moptiban. A MINUSMA egyike a legvéresebb ENSZ misszióknak: elindulása óta több mint 160 békefenntartója vesztette életét.

Milyen reakciók várhatók?

A Biztonsági Tanács felszólította a mali hatóságokat, hogy minél előbb vonják felelősségre a támadás elkövetőit. ?A békefenntartók ellen irányuló támadások a nemzetközi jogban háborús bűnnek számítanak [?] ezek tervezése, támogatása vagy szervezése MINUSMA békefenntartók ellen szankciókhoz vezetnek? ? írja a biztonsági tanácsi álláspont, amely egyben részvétet is nyilvánít az elhunytak családjainak.

Az ENSZ békefenntartók ellen elkövetett merényletek hasonló következményekkel járnak, mint a nemzetközi terrorizmussal összefüggésben elkövetett cselekmények. Ezért felmerül a kérdés, hogy ENSZ szankciók kerülnek bevezetésre a jövőben Malival szemben vagy további esetleg békefenntartókat küldenek az övezetbe.

Az ENSZ BT az intézkedés jogát a G5 Sahel (Group of Five for the Sahel States) csoportra hárította. A G5 Sahel államai kifejezték aggodalmukat a Maliban uralkodó állapotok miatt és felszólították a feleket a mielőbbi békekötésre.

Group of Five the Sahel States (G5 Sahel): Egy 2014-ben létrejött nemzetközi szervezet, amelynek célja a gazdasági fejlődés, a régió biztonságának elősegítése és a terrorizmus elleni harc. Tagjai: Burkina, Faso, Csád, Mali, Mauritania, Niger

Lektorálta: Ármás Julianna