?Az eddigi mesterséges szigetterület-növelések mértéke és az építkezési munkálatok állapota alapján feltételezhetjük, hogy Kína erőkivetítéshez szükséges infrastruktúrát épített ki…? – derül ki James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatójának (Director of National Intelligence – DNI) nyílt leveléből.

Clapper a fegyveres erők szenátusi bizottságának elnöke, John McCain republikánus szenátor által korábban feltett kérdésekre válaszol nyilvánosságra hozott levelében, amely a Kínai Népköztársaság Dél-Kínai-tengeren létrehozott mesterséges szigeteken felvonultatott erőivel és képességeivel foglalkozik.

Clapper szerint a térségbe telepített kínai erők túlmutatnak a pusztán védelmi képességek keretein, a jövőben ráadásul további fejlesztésekre lehet számítani. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Fiery Cross, Mischief és Subi zátonyok esetében a terepadottságok lehetővé teszik akár további 1000 hektár hozzáadását a már eddig kialakított mesterséges szigetfelülethez.

McCain szenátor kérdésére válaszolva a levél a kínai hadtengerészet jelenlétére is kitér. Bár egyelőre a terület nem szolgál állandó állomáshelyül, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének hajói mégis gond nélkül használják a szigeteket. A hosszabb ideje ott tartózkodó, jelentősebb haditengerészeti erők közül a levél egy fregattról és egy irányított rakétás rombolóról számol be. Emellett Clapper említést tesz egy légvédelmi radarállomás, valamint más korai előrejelző rendszerek Fiery Cross és Cuarteron zátonyokra történő telepítéséről, illetve az ezek üzemeltetéséhez szükséges nap-, szél- és más energiagenerátorokról.

Elmondása szerint a kínai légierő állandó jelleggel egyelőre nem állomásoztat erőket a térségben, viszont kiemelte, hogy a Fiery Cross zátonyon meglévő infrastruktúra bármely kínai katonai repülőgép fogadására alkalmas. Értesülések szerint eddig többek között J-11 típusú vadászrepülőgépek használták a repülőteret, melyek esetleges hosszú távú állomásoztatása érdekében hangárokat építettek ki a területen.

McCain végül kitért a föld-levegő rakétarendszerek kérdésére is. Clapper válaszában az állandó és rögzített kilövőállomásokra vonatkozóan egyelőre nem tud biztos információkkal szolgálni, azonban feltételezi a mobil platformok telepítésének lehetőségét. Az elmúlt hetekben valóban napvilágot láttak ilyen, mobil rakétaindító állomásokat ábrázoló műholdképek, melyek nagy felháborodást keltettek a tajvani és a Fülöp-szigeteki vezetés körében.

Előző cikkNagyszabású Afrika-konferenciát rendezett a BSZK
Következő cikkInterjú az Afrika konferencia előadóival