Frissítés (2015. 07. 16.): A Stripes szerint az Egyesült Államok szárazföldi hadereje által eredetileg közölt számok nem voltak helytállóak, viszont időközben tisztázódott a helyzet. A legutóbbi információk szerint a szárazföldi haderő 40 000 fős leépítése révén Európában 1699 fővel, Dél-Koreában 533 fővel, míg Japánban 71 fővel csökken az említett helyeken állomásozó jelenlegi állomány. Mindent összevetve azonban így is igaz, hogy a csökkentés jóval nagyobb mértékben éri az Egyesült Államok területén lévő alakulatokat, mint a geopolitikai szempontból egyre fontosabbá váló európai és kelet-ázsiai térségben állomásozó erőket.

Az Egyesült Államok Szárazföldi Haderő Minisztériuma bejelentette, hogy a haderő felépítéséről és az alakulatok állomásoztatásáról szóló döntések értelmében a haderőnem aktív személyi állományát 490 000-ről 450 000-re fogják csökkenteni. Az összesen 40 000 főtől történő megválás a 2018-as költségvetési évben fejeződik be, mely kiegészül a minisztérium 17 000 civil munkatársának elbocsátásával. A csökkentés hatással lesz a hadsereg számos létesítményére az Egyesült Államok területén, valamint a tengerentúli bázisokon egyaránt. A hadsereg becslése szerint ezzel a lépéssel négy év alatt nagyjából 7 milliárd dollárt tudnak spórolni.

A csökkentés keretében a hadsereg gyorsan telepíthető erőinek alapját képező dandár harccsoportok száma is változni fog, így a háborús időszak csúcsát jelentő 45-ről a 2017-es költségvetési évre már csak 30 marad.

Egyes vélemények szerint a 2019-es költségvetési évre 420 000 főre is csökkenhet a hadsereg aktív személyi állománya, amennyiben a költségvetésben újabb zárolásokra lenne szükség a jövőben. Ha mindez megvalósul, akkor a haderőnemnek hét év alatt összesen 150 000 fős ? vagyis 26%-os ? csökkentést kell elszenvednie, ami a szervezet vezetőinek aggodalma szerint jelentősen megnehezíti az alakulatok telepítéséből fakadó jelenlegi feladatok, és a jövőben esetlegesen felmerülő tengerentúli katonai műveletek egyidejű végrehajtását.

A közelmúltban megjelent új amerikai Nemzeti Katonai Stratégiában a korábbiaktól eltérően ? az orosz és kínai politikai vezetés heves ellenzését kiváltva ? Oroszországot és Kínát gyakorlatilag egy lapon emlegetik az Észak-Korea és Irán által jelentett fenyegetéssel. Emellett a dokumentum megemlíti, hogy egy nagyméretű államközi háború kitörésének valószínűsége továbbra is alacsony, de folyamatosan növekszik. Ez elsősorban a Krím-félsziget Oroszország általi megszállásának, és az orosz fegyveres erők Kelet-Ukrajnában folyó harcokba történő beavatkozásának, valamint Kína Dél-kínai és Kelet-kínai-tengeren folytatott konfrontatív politikájának köszönhető. Mindezek következtében az Egyesült Államok kül- és biztonságpolitikájában vélhetően ismét egyre nagyobb szerepet fog kapni a válságövezetekben fekvő szövetséges országok védelme iránti amerikai elkötelezettség bizonyítása, ami a szárazföldi hadsereg csökkentésének mikéntjére is rányomja a bélyegét.

A csütörtökön bemutatott tervből ugyanis kiderül, hogy az nem lesz hatással az Európában állomásoztatott erőkre ? valamint a csendes-óceáni térségben is csupán a Hawaiin és Alaszkában található bázisokon irányoz elő 3800 főnyi létszámcsökkentést.

Az Egyesült Államok Hadseregének Európai Parancsnoksága (U.S. Army Europe) alárendeltségébe jelenleg nagyjából 30 000 fő tartozik, amelynek fenntartása nagy jelentőséggel bír, miután Oroszország Ukrajnával szemben tanúsított agresszív magatartása és a NATO keleti szárnyának biztosítása újabb feladatok elé állította az Egyesült Államokat. A Parancsnokság nyilatkozata szerint az Európában állomásozó amerikai erők jelenlegi mérete megfelel a stratégiai és kollektív védelmi követelményeknek. A haderőnemi minisztérium ezen döntése megnyugtató lehet a kelet-európai szövetségesek számára, hiszen az elmúlt évek során az Egyesült Államok így is számos alakulatot vont ki Európából. Ezek során a Hadsereg Európai Parancsnokságnak két nehéz dandárról kellett lemondania, míg legutóbb áprilisban a hadsereg átszervezése miatt 25 Németországban állomásozó AH-64 Apache támadó, és egy sor egyéb katonai helikoptert vontak ki Európából.

https://www.youtube.com/watch?v=8mLJbUMKZik

Mindemellett ? a csekély hawaii és alaszkai kivonásokat leszámítva ? a hadsereg nem tervezi a csendes-óceáni térségben állomásozó erőinek csökkentését, így vélhetően képes lesz megbirkózni a régióban felmerülő érdekellentétekből fakadó egyre komolyabb követelményekkel. Az Egyesült Államok Hadserege Csendes-óceáni Parancsnoksága (U.S. Army Pacific) alárendeltségébe összesen 106 000 katona tartozik, és a parancsnok, Vincent K. Brooks tábornok szerint ez egyértelmű jele annak, hogy az Egyesült Államok továbbra is hű marad erőinek a távol keleti területekre történő átcsoportosítása kapcsán tett ígéreteihez. Ez a lépés részben megnyugtathatja az Egyesült Államok kelet-ázsiai szövetségeseit is, hiszen többen attól tartottak, hogy a korábbi “rebalancing”-ként, vagy “pivot to Asia”-ként emlegetett stratégiai irányváltás ellenére az Egyesült Államok figyelmét a csendes-óceáni térség helyett ismét egyre inkább a Közel-Kelet fogja lekötni.

Ez a cikk a FIGYELO.HU ?Globálfalu? rovatában is megjelent a Felek közötti együttműködési megállapodás révén.

Előző cikkA Sanghaji Együttműködési Szervezet elfogadta India és Pakisztán csatlakozási kérelmét
Következő cikkFenyegeti-e a radikális iszlamizmus Közép-Ázsiát?