Az elmúltban pár hónapban a világ közösségi- és médiaoldalait bejárták a különböző figyelemfelkeltő ilyen és ehhez hasonló ? ?Koronavírus: zárlat Kaliforniában, országos karantén Argentínában, rendkívüli helyzet Marokkóban? vagy ? A budapesti cégek egyharmada home office-ba vonult? és ?A Commerzbank a német GDP 3,5 százalékos csökkenésére számít? címek és cikkek. A közölt információk alapjaiban véve osztják meg az országok lakosságát és egyúttal a nemzetközi közvéleményt is. Vannak akik a legnagyobb ?fenyegetettséget? csupán a hisztériakeltő médiakampányban látják, megint mások komolyan félnek a világjárványtól. Ami azonban teljesen egyértelmű, hogy a koronavírus egy új, komplex és globális biztonsági problémát jelent 2020-ban.

Mi is pontosan a koronavírus ?

A koronavírus egy nagyobb víruscsaládot jelöl, amely lipid burokkal rendelkező egyszálú RNS vírusokat foglal magába.  Embert és számos állatfajt egyaránt képesek megbetegíteni, jellemzően  madarakat és emlősöket, mint például tevéket, macskákat, denevéreket. A koronavírusok zoonozisok, azaz képesek állatról emberre terjedni. A koronavírus fertőzések okozta megbetegedések változó súlyosságúak lehetnek, a hétköznapi náthától  a súlyosabb légúti megbetegedésekig. Súlyosabb esetekben a fertőzés tüdőgyulladást, akut légúti szindrómát, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. A hétből négy humán koronavírus általában enyhe- mérsékelten súlyos felső légúti tüneteket okoz, míg kettő súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus.

Hogyan és hol kezdődött minden ?

Hivatalos nevén a COVID-19 nevű vírus egy új fertőző tüdőgyulladást okozó betegség, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos nemzetközileg elismert virológus[1]  is pandémiának[2] minősített.

A fertőzés gócpontjaként Közép-Kína, Hubei tartományt és annak székhelyét, Wuhan várost jelölték meg 2019.november-december hónapokban, de azóta már majdnem az egész világot bejárta. Az eredetét tekintve számos elméletet dolgoztak ki, így szárnyra kapott többek között az a megállapítás is miszerint mesterségesen  – az amerikai kormányt által – létrehozott a vírus.
Megint mások úgy vélik a kínai étkezési szokásokban keresendő a válasz. Ez utóbbit támasztja alá a helyi piac, az úgynevezett wet market higiéniai állapota[3] is. Ez onnan kapta a nevét, hogy vízzel öntik fel a padlót, mivel az élő állatok mellett van frissen vágott nyers hús is, vadon élő példányok, háziasított és haszonállatok így akár nyers denevér vagy kígyóhúst is. Feltehetően tehát a rossz higiéniás körülmények és ez utóbbiak nyers állapotban fogyasztása indíthatta el a problémát.

Magyarország helyzete ? a kezdetek és a jelen

A vírus rohamos terjedésének köszönhetően pár hét alatt Magyarországon is megjelent a vírus, annak minden következményével együtt. Ennek eredményeképpen a kormány, a 1012/2020(1.31) Korm. határozatával, 2020. január 31-én operatív törzset (Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs) hozott létre a COVID-19 pandémia elleni felkészülés és védekezés érdekében.

2020. március 4-én a Kormány elindította a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató (és egy kapcsolódó tartalmú Facebook)-oldalt. A járvány első magyarországi esetét Orbán Viktor miniszterelnök 2020. március 4-én jelentette be, az első elhunyt beteget pedig március 15-én jelentették a már említett kormányzati tájékoztató oldalon.

Március 11-én pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter kihirdette az országos szintű veszélyhelyzetet amely határozatlan ideig tart és amelynek keretében visszatér a határellenőrzés a schengeni határokon is Ausztria és Szlovénia felé is. Továbbá csak a magyar állampolgárok léphetnek be hazánkba a leginkább fertőzött országokból (Dél-Korea, Kína, Irán és Olaszország), de ők is rögtön kéthetes hatósági karanténba kerülnek, és bezárnak az egyetemek, színházak, mozik.

Ezt követően március 17-én a kormány felállított tíz akciócsoportot a járvány kezelésére és a megelőzésre. A csoportok között van oktatásügyi, járványügyi, egy a létfontosságú vállalatok védelmére, a nemzetközi koordinációért felelős, a kommunikációs, a rendkívüli jogrendért és határrendészetért felelős csoport is. Mindezek mellett pedig egy pénzügyi és egy gazdaság újraindításáért felelős csoportot is felállítottak.

Jelenleg 2020. március végén Magyarországon a fertőzöttek száma 447 fő, az elhunytaké 15 fő, míg a gyógyultak 34 főt számlálnak. Továbbá 73 fő került karanténba és további 13301 fő vár kivizsgálásra.

Mely területeket érinti a vírus, mint globális biztonsági probléma ?

Napjaink változó környezetében a ?biztonság? fogalma sokkal komplexebbé és bonyolultabbá vált, mint amilyen akár csak 20 évvel ezelőtt volt. A Buzan-féle biztonságértelmezést és szektorokat alapul véve a koronavírus érinti a gazdasági, politikai és a társadalmi szektorokat is.

Először a kormány az egészségügyi és gyógyszerfejlesztéssel foglalkozott, így a társadalmat, annak épségét, fejlődését és a fenntarthatóságot érintő problémákkal. Az elsőszámú nehézséget a koronavírussal fertőzött betegek ellátása és a normál betegellátástól való elkülönítése okozza. Például ,hogy külön intenzíven kell elhelyezni a két típusú beteget, így külön intenzívosztályok kialakítására van szükség, magasabb eszközigénnyel. Ez olyan mértékben lefoglalja az egészségügyet, hogy a megfelelő számú férőhely hiányában szelektálni kell a betegek között. Azaz melyik ember milyen típusú ellátást kap, mikor és melyik kórházban (járványkórházakat létesítettek), illetve megvan-e a megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz hozzá.[4]
A rendszer tehermentesítésére egy konténer-kórház felállítását rendelte el a kormány a kiskunhalasi bűntetésvégrehajtási intézet mellett, mely 150 fő befogadására lesz alkalmas.
Illetve a fertőzés megfékezése érdekében a mentőautókat amelyekkel koronavírusos betegeket szállítottak speciális fertőtlenítő állomásokon kerülnek tisztításra.

Továbbá megindultak a kontaktkutatások is, melyek keretében az orvosok igyekeznek megállapítani melyik beteg kitől kaphatta el a fertőzést, illetve hány további potenciális beteggel kell számolni. Így fontos eredmény volt az is, hogy a külföldi laboratóriumokban már izolált vírust a magyar kutatók első alkalommal március 17-én a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy magyar beteg mintájából, hogy szaporíthassák és felhasználhassák a magyar vakcinakutatáshoz. A szakember szerint ezzel lehetőség nyílt a magyarországi tudósok számára is a vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására és védőoltás kifejlesztésére. Kacskovics Imre az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője szerint, a kifejlesztendő gyógyszer azonban még nem védőoltás, hanem csak rövid ideig tartó passzív immunitást biztosít, azonban arra nem képes a szervezetet felkészíteni, hogy az maga vegye fel a harcot a kórokozó ellen. Továbbá Orbán Viktor miniszterelnök  bejelentése alapján a vírus kezelésére megfelelőnek tartott hatóanyagtartalommal (hidroxi-klorokin-szulfát) rendelkező gyógyszerek alapanyagának exportját az országból. De ennek nyomán Magyarország képes lehet önellátóvá válni és saját oltóanyagot is kifejleszteni.

A gazdasági problémákat is érdemes kiemelni amelyről Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélekedik, hogy nem néhány hétről van szó, hanem hosszú hónapokról. Azaz a vírus lefolyását követően jelentős és hosszú következményekkel kell majd számolni az országnak.
Ennek első jelei 2020. februárjában jelentkeztek. A koronavírus terjedésével kapcsolatos események, hírek hatására ugyanúgy, ahogy a világ többi részén is, a magyarországi üzletekből is elkezdtek hiánycikké válni a kézfertőtlenítők, az arcmaszkok és a tartós élelmiszerek, azonban az ebből fakadó hiányt a kereskedelem hamar orvosolta.
Távolabbra mutat az a tény, hogy a legtöbb szórakoztatóipari egység és szolgáltató (éttermek, konditerem, fodrászat) nem beszélve az olyan nagyobb cégekről, mint például az Audi, az Opel a Mercedes és a Suzuki autógyárak – akik bejelentették felfüggesztik a termelést – bezárásával, rengeteg ember válik ideiglenesen munkanélkülivé, így veszélybe sodródik mindennapi megélhetésük is.
A kormány ennek a problémának orvoslására és a gazdaság újraindításához radikális lépéseket tett. Orbán Viktor azt mondta, a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időben megszervezték Magyarország “kollektív önvédelmét”, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben, és eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzanak. Ennek jegyében minden magánszemély és vállalkozás eddig felvett hiteleinek tőke- és kamatterheit év végéig a fizetési kötelezettségeit felfüggesztik. Illetve a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják, a THM-eket pedig a banki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálják. Továbbá a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és személyszállítás területén a munkavállalási szabályok is jelentősen rugalmasabbá váltak, így a munkaadók és a -vállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Tehát a biztonság fogalmának több területét és értelmezését is érinti a vírus.
A kutatások kimutatták, hogy nem önmagában a vírus veszélyessége okozza a fő problémát, sokkal inkább a társadalomra gyakorolt hatása. Alapjaiban véve osztja meg a lakosságot a vírus kezelése, éppen akkor amikor a leginkább összehangoltan kellene együttműködni. Az emberek egy része fél, nem érzi magát biztonságban, úgy éli meg a járványt, mint a történelem önismétlését (spanyolnátha járvány söpört végig a világon 1918-19-ben), megint mások úgy vélik ez csak félelemkeltés. Az emberek eltérő álláspontjai, eltérő viselkedést idéznek elő, azaz lesznek akik sem a legegyszerűbb szabályokat (kézmosás, kézfertőtlenítés) vagy a komoly megszorításokat (lakhelyelhagyási tilalom Olaszországban) sem tartják be. Ez további lehetőséget nyújt a vírus rohamos terjedésének és így a társadalmi szektor mellett a biztonság gazdasági és végső soron politikai szektorainak befolyásolására.

A koronavírus a gazdaságra is tagadhatatlanul komoly terheket ró, jól példázzák ezt a fent említett termelés-leállítások vagy az, hogy a kormány segélycsomagok összeállítására kényszerül. Számos ágazat esik vissza, így a turizmus-vendéglátás vagy az autóipar, ezek pedig hosszabb távon munkanélküliséget és a társadalmi olló kinyílásához eredményezik, tovább mélyítve a lakosság közötti különbségeket.

Végső soron a probléma globális szinten a biztonság politikai területét is érinti, hiszen Donald Trump amerikai elnök kísérletet tett a vakcina monopolizálására. Amennyiben ezt sikerült volna elérnie, számos önálló vakcinafejlesztési kapacitással nem rendelkező állam esett volna el a biztonságot jelentő gyógymódtól. Ez feltehetően tovább fokozta volna az emberek elégedetlenségét és félelemérzetet, mivel tudnák egy másik ország állampolgárai már biztonságban vannak, velük ellentétben.

Összefoglalva tehát a koronavírus nem egy gyorslefolyású, pár hetet felölelő probléma, sokkal inkább egy hosszú hónapokon át elhúzódó eseménysorozat lesz, mely komoly nyomást gyakorol az országra, a lakosságra és a kormányra is.

Írta: Haiszky Edina

Címlapkép: Koronavírus – Kijárási korlátozás. Budapest, 2020. március 31.
Katonai rendészek járőröznek a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken “megnyugtató, segít?, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
(Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

[1] A virológia a mikrobiológia egyik részterülete, a vírusokkal foglalkozó tudományág. A virológusok a vírusok szerkezetét, rendszertanát, törzsfejlődését tanulmányozzák, valamint azt, hogyan fertőzik meg a sejteket, hogyan lépnek kapcsolatba a gazdaszervezettel és annak immunrendszerével, milyen betegségeket okoznak; ezenkívül módszereket dolgoznak ki izolálásukra és tenyészetben való szaporításukra.

[2] világjárvány

[3] súlyosbítja a tényt, hogy a market fertőtlenítése után sem tűnt el területéről a fertőzés (ez igazolhatja továbbá a vírus mesterséges eredetét is)

[4] Ezek között számos dolog szerepel, így a lélegeztetőgépek, az injekciók, a speciális védőeszközök, a mentőautók fertőtlenítésére szolgáló és egyéb speciális eszközök.

Előző cikkV&B 01 ? Vallás és biztonság hírfigyelő, 2020. március
Következő cikkA koronavírus az amerikai kontinensen