A Kelet-Ukrajnában kiújuló harcok és a vonatkozó berlini egyeztetések 2015. április 13-án

0
1903

A 2015. február 15-én megrendezett második minszki tárgyalásokat követően sokan úgy gondolták, hogy a szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai régióban tartóssá válhat a harcokat felváltó tűzszünet. Az egyezmény elrendelte, hogy mindkét fél a 100 mm feletti űrméretű tüzérségi eszközöket a frontvonaltól számított mintegy 50 km-es távolságra, a 122 mm-es rakéta-sorozatvető rendszereket 70 km-es távolságra, végül az ennél nagyobb hatótávolságú és kaliberű nehéz rakéta-sorozatvető rendszereket 140 km-es távolságra vonja vissza, melynek végrehajtását az EBESZ és a háromoldalú kontaktcsoport megfigyelői ellenőrizték. A tűzszünet azonban nem bizonyult tartósnak, mivel március 27-én, egy csaknem két hónapnyi békésebb időszakot követően ismét kiújultak a harcok, melynek köszönhetően Sirokino városánál egy ukrán katona életét vesztette és további hat megsebesült. Az EBESZ speciális megfigyelő missziójának (SMM) vezetője Ertugrul Aspakan az eset kapcsán csalódottságának adott hangot és követelte, hogy mindkét fél haladéktalanul hagyjon fel az erőszakos cselekedetekkel. ,,A minszki egyezmény rendelkezései ellenére a felkelők 120-122 mm feletti űrméretű fegyvereket vetettek be a harcok során? ? állította Olekszandr Motuzjanik ukrán katonai szóvivő. Ezen túlmenően a szóvivő kiemelte, hogy az oroszok által küldött további 23 segélyszállítmány illegálisan lépte át az országhatárt, s Oroszország ezeken keresztül biztosít fegyvereket és utánpótlást a szeparatista erők számára.

Az újból fellángolt harcok kapcsán kiemelendő, hogy azok a normandiai négyek berlini találkozóját megelőzően robbantak ki ismételten. Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország képviselői április 13-án, Berlinben gyűltek össze, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai helyzetet. A találkozón résztvevők aggodalmukat fejezték ki a hétvégén lezajlott harcok ? különösen a nehézfegyverek Sirokino közelében történő bevetése és a donyecki repülőtérnél vívott heves összecsapások ? miatt. A német külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a minszki egyezmény ellenére a térség biztonsági helyzete továbbra sem javult, s a fegyverszünet törékeny maradt. A külügyminiszterek a harcok azonnali leállítására szólították fel a szemben álló feleket, felhívva a figyelmet a politikai párbeszéd megkezdésének szükségességére. A hosszas egyeztetést követően a négyek szorgalmazták, hogy a szemben álló felek hajtsák végre a nehézfegyverek kivonását, amelybe mostantól beletartoznak a 100 milliméternél kisebb űrméretű tüzérségi eszközök és aknavetők, valamint a harckocsik is. A megállapodás értelmében az eszközök kivonását és a tűzszünet betartását továbbra is az EBESZ missziója fogja felügyelni. Mindemellett a diplomaták sürgették a konfliktus politikai, humanitárius és gazdasági megoldását segítő munkacsoportok felállítását, melyek hozzájárulnának a szemben álló felek közötti párbeszéd megindulásához.

A berlini megbeszéléseket követően a harcok tovább folytatódtak, április 16-án az orosz hírforrások szerint a Donyecki Népköztársaság (DNK) fegyveres erői sikerrel verték vissza az ukrán önkéntes zászlóaljak által ? a donyecki repülőtér és Szpartak település közelében ? indított betörési kísérletet, melyben több száz ukrán katona sebesült meg és vesztette életét. Az elmúlt hét folyamán a harcok elsősorban a Gorlovka-Donyeck-Peszki-Szpartak, illetve a Mariupolhoz közel fekvő Sirokino térségére korlátozódtak.  A szeparatisták elsősorban kis csoportokban ? gerilla hadviselést folytatva ?, 10-15 fővel hajtják végre műveleteiket, amelyeket általában aknavető gránátokkal és különböző harcjárművekkel támogatnak. Az EBESZ értesülései szerint, az ukrán fegyveres erők és a DNK erői mellett, egy ismeretlen harmadik entitás provokálta a feleket.

A DNK vezetője Alekszandr Zaharcsenko közölte, hogy Mariupol a szeparatisták kezére fog kerülni, mindez szerinte csak idő kérdése. Zaharcsenko úgy nyilatkozott, hogy a DNK- elég erővel rendelkezik a város körülzárásához: ?23000 katona tartozik a közvetlen irányításom alá és további 30000 áll készenlétben?. Az ukrán források szerint a szeparatista erők tevékenysége folyamatosan növekszik a térségben, a frontvonal mentén páncélozott harcjárművek és harckocsik mozgását figyelték meg, Jenakijeve és Gorlovka irányába.

Mindez arra enged következtetni, hogy a közeljövőben várhatóan újra fellángolnak a harcok, miután a csaknem két hónapig tartó tűzszünetet mindkét fél a további harcokra történő felkészüléssel és erőinek átcsoportosítására használta fel. Az ukrán hadsereg várhatóan a donyecki repülőtér visszaszerzése érdekében fog támadást indítani, míg a szeparatisták megpróbálják körülzárni Mariupolt.

Ez a cikk a FIGYELO.HU ?Globálfalu? rovatában is megjelent a Felek közötti együttműködési megállapodás révén.

A fenti kép forrása: http://mediarnbo.org/2015/04/18/map-the-situation-in-the-eastern-regions-of-ukraine-18-04-15/?lang=en