Főoldal Hírek Romániában visszaállítanák a sorozást?

Romániában visszaállítanák a sorozást?

Írta
3707
3
Megosztás
Román ejtőernyősök egy felvonuláson. (A kép forrása: http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/2015/07/01/romania-restore-conscription-russia-ukraine-east-europe/29583685/)

Oroszország növekvő katonai aktivitásának hatására Mircea Dusa román védelmi miniszter önkéntességen alapuló sorkatonai szolgálat bevezetését tervezi.

Ez a lépés nem lenne példa nélküli a kelet-európai térségben, hiszen a litván törvényhozás márciusban határozott arról, hogy az ország ideiglenes – de legalább öt éves időtartamra – ismét bevezeti a sorkötelezettséget. Ennek szükségességét Algirdas Butkevičius litván miniszterelnök azzal próbálta alátámasztani, hogy a “régió geopolitikai helyzetében bekövetkezett változások” az országot védelmi kapacitásainak erősítésére kényszerítette, amelynek szerves részét képezi a haderő személyi állományának sorkötelesekkel történő növelése.

Emellett Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter bejelentette, hogy a cseh fegyveres erők aktív személyi állományát a jelenlegi 16 600 főről 2025-ig 27 000-re növelik, és a kormányzat itt is mérlegeli a sorkötelezettség felélesztésének lehetőségét.

Frissítés: A cikk megjelenésekor – tévesen – a sorkötelezettség visszaállítására vonatkozó román tervekről írtunk. Az eredeti román forrás ismeretében azonban egyik olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre csupán önkéntes alapú sorkatonai szolgálatról van szó.
A cikkben arról spekulálnak, hogy a tervek szerint 2016 januárjában életbe lépő önkéntes sorkatonai szolgálat lehetősége a sorkötelezettség visszaállítását célzó folyamat első lépéseként is értelmezhető.

 • A magyar fordítás mindössze egyetlen (igaz, elég jelentős) szót felejtett ki az anyagból. ÖNKÉNTES sorozott állományról van szó az embrió-állapotban levő terv szerint. Tehát már a magyar “sorkötelezettség” szó se igazán jó, simán a “sorozás” megfelelőbb,
  hiszen az eredeti román javaslatban is “stagiu militar pe bază de voluntariat” szerepel, ami annyit tesz: önkéntes alapú sorkatonai szolgálat. Az angolban is ott van a “voluntary military internships” kifejezés. Voluntary, ugye…

  De így legalább bombasztikusabb a magyar cím, viszont nem valami korrekt és nem is túl professzionális…

  • Kisendre

   Kedves Tiboru!

   Köszönjük az észrevételt!

   A tájékoztatás az eredeti forrás ismerete nélkül valóban nem volt elég körültekintő. A cikk frissítésében feltüntettük azt a román cikket is, amely alapján a Defense News elkészítette azt az anyagot, amire végül mi is hivatkoztunk.

   Defense News: “Romanian Defense Minister Mircea Dusa is aiming to restore conscription as a result of Russia’s increased military activities in Eastern Europe and its intervention in Ukraine, reports local daily Gandul.”

   Ezt szerintem nem lehet másként értelmezni, mint hogy a román védelmi miniszter a Gandul napilap szerint (!) a sorkötelezettség visszaállítására vonatkozó javaslatot tervezi. Korábban ennél többet mi sem állítottunk. A conscription és a voluntary military internships nem ugyanaz.

   A román cikk elolvasása után kiderül, hogy az önkéntes sorkatonai szolgálatra vonatkozó, és valóban létező terveket a Gandul újságírónője gyakorlatilag arra használta fel, hogy a sorkötelezettség későbbi visszaállításának lehetőségét latolgassa, illetve azzal riogasson, hogy a kormány hosszú távon ezt tervezi. Ez valóban nagyon sokat ront a cikk hírértékén, de valótlanságot sem a Defense News, sem pedig mi nem állítottunk. A korrekt tájékoztatás azonban tényleg nem valósult meg, amit megpróbáltunk orvosolni.

   • Nastase egykori miniszterelnök (a jelenlegi ellenzék hajdani vezetője, több év börtön után) tett egyenlőségjelet a jelenlegi tervezet és a sorkötelezettség réme között 🙂 Kicsit olyan ez, mintha a Fidesz bármelyik törvénytervezetének valódi célját Gyurcsány Ferenc kommentárja alapján próbálnánk megítélni.

    Mindenesetre köszönöm a korrekt hozzáállást és a pontosítást, további jó munkát nektek!