Főoldal Általános Október, a kiberbiztonság hónapja

Október, a kiberbiztonság hónapja

Írta
1001
0
Megosztás

Idén októberben is megrendezésre kerül az Európai Kiberbiztonsági hónap. Az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2012 óta szervezi meg az eseményt, amelynek célja, hogy felhívja az országok, szervezetek és egyének figyelmét a kiberfenyegetésekre, felszólítson mindenkit az internet tudatos használatára és elősegítse a biztonságos digitális világ kialakítását. Idén is csatlakozott az Europol Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központja (EC3), az informatikai ügyeben illetékes ész hatóság, az észtországi CERT és a Tallini Műszaki Egyetem a kiberbiztonsági tudatosság és oktatás előmozdítása érdekében. Az idei kampány kiemelt témái:

– IT a munkahelyen – zsarolóvírusok, adathalászat, mentések, malware (rosszindulatú szoftver);

– IT biztonság otthon – otthoni hálózatok, online csalás és gyermekvédelem;

– Információbiztonsági és adatvédelmi kihívások: EU-s szabályozások végrehajtásának gyakorlati kihívásai;

– Kiberbiztonsági képességek: oktatás, tréning, e-képességek.

Miért fontos ez az esemény?

Az információs társadalom kialakulásával az egyik legfontosabb stratégiai pillérré maga az információ vált. Az információs tér fejlődése és digitalizálódása miatt az elmúlt években a kibertér jelentősége lényegesen megnőtt a mindennapi életben és a harctéren is – megjelent az információs hadszíntér, ahol a cél az információ megszerzése, valamint annak megtartása és felhasználása. Az internet fejlődése és életünkben való jelenléte nem csak megkönnyíti az életünket és előnyünkre válik, hanem rendkívül kiszolgáltatottá is tesz minket. Ennél fogva minden hálózatalapú és információs rendszer biztonsága kulcsfontosságú a társadalom, a gazdaság és az egyén védelmének érdekében. A kibertérben zajló rosszindulatú cselekmények és a kiberbűncselekmények száma az elmúlt tíz évben sokszorosára nőtt, eljött az a korszak, amikor minden országnak nemzetbiztonsági érdeke egy kidolgozott kiberbiztonsági stratégia, amelyet alakítani kell a rohamtempójú technikai fejlődéshez. Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiáját 2013-ban fogadták el, ami alapvetően egy friss és új jogszabálynak számít, mégis már egy új stratégiáról tárgyalnak – ez várhatóan 2018 végére fog elkészülni.

A katonai védelem mellett egyaránt fontos a társadalom biztonsága. Az elmúlt tíz évben az internetes zaklatások száma közel kétszeresére nőtt – átlagosan a társadalom 27,9 % -a esik áldozatul, ezért is jelenik meg a kampányban a gyermekek védelme az online világban.

2017-ben Magyarország ismét partnere a kampánynak a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetésével és 20 partner együttműködésével. Az Intézet célja, hogy a lehető legtöbb információbiztonsággal foglalkozó céget, szervezetet, oktatási és egyéb intézményt vonja be a kampányba. Októberben számos esemény fog megrendezésre kerülni előadások keretben, melyek feladata a hónap kiemelt témáinak körüljárása. A sorozatot a 2017. október 3-4. között tartott Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia nyitotta meg (CYBERSEC2017.HU). Az idei kampányhoz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is számos különleges programmal kapcsolódott.

A tudatosság nem csak Európában van jelen: az Amerikai Egyesült Államok és az Amerikai Államok Szervezete (OAS) is kampányol ebben a hónapban, hogy a világot behálózó kiberteret biztonságosabbá tegyék.